„Oleme üks 13 Eesti linnast, kus on koolirahu välja kuulutatud. Meie linnal on olemas kõik need eeldused, et olla tänasel tarkusepäeval Eestis pilgupüüdjaks ning siit võib üle-eestilise koolirahu välja kuulutada,“ kõneles Kuressaare linnapea Mati Mäetalu. „Olgem valmis koostööks ja kompromissideks, märgake ja aidake abivajajaid, olge üksteisega arvestavad ja heatahtlikud. Rahulikku meelt ja mõistmist uuel õppeaastal kõigile nii 2013. aasta koolirahu linnas kui kõikjal Eestis,“ andis linnapea edasi oma head soovid.

Ilusat kooliaastat soovis ka haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm, sõnades, et täna võiksime kõik anda ühise lubaduse, et uuel õppeaastal ei ole enam kedagi, kes tunneb end koolis üksi või halvasti.

Lastekaitse liidu president Loone Ots pani aga algavaks kooliaastaks südamele, et lapsed usaldaksid oma kooli ja üksteist, samuti oma õpetajaid ja neid teadmisi, mida koolist saab. „Tänavune koolirahu moto – Koos on kena! – on tore, ent tähtis on mõelda, et see kena tuleb ainult siis, kui üksteist usaldame ja armastame,“ lausus Ots.

Koolirahu väljakuulutamise tseremoonial Kuressaares astusid üles laulja Grete Paia, näha sai õpetajate teadusteatrit ning üheskoos lauldi Rein Rannapi laulu „Rahu“. Pärast ametlikku osa jätkus kontsert, kus esinesid tantsukooli Semiir tantsijad ning Kuressaare muusikakooli pop-jazz osakonna õpilased.

Sel aastal on koolirahu moto „Koos on kena!“, millega Kuressaare õpilased rõhutavad koolides positiivse õhkkonna olulisust ja usaldust õpilaste ja õpetajate, noorte ning täiskasvanute vahel, et hoida üksteist arvestavat ning toetavat koolikultuuri – et kõigil oleks koolis kena olla ning hommikul saaks rõõmsal meelel kooli tulla ja sealt rahuoluga lahkuda.

Koolirahu programm kestab terve õppeaasta ning lisaks spetsiaalselt koolirahule pühendatud üritustele saavad koolid siduda ka oma klassijuhatajatunnid ning erinevad korralised üritused koolirahu sõnumi levitamisega. Kuressaare koolirahu meeskonnal on kavas mitmed põnevad ettevõtmised, muu hulgas üle-eestiline konverents, kus programmis osalenud koolide õpilased saavad tutvustada oma kogemusi, rääkida õnnestumistest ja probleemidest ning esitleda õpilasuurimusi.

Koolirahu liikumise eesmärk on saavutada üheskoos turvaline ning sõbralik koolikeskkond. Koolirahu toetab kooli enese initsiatiivi koolikeskkonnast tulenevate probleemide lahendamisel, propageerides rõõmsameelset ja turvalist keskkonda, kus kõigil on hea olla.

Varasematel aastatel on koolirahu linna tiitlit kandnud Tallinn, Tartu, Põltsamaa, Viljandi, Valga, Narva, Tartu, Pärnu, Põlva, Elva, Jõgeva ja Sillamäe. Kuressaares kuulutati välja koolirahu linn 2014, milleks on Viljandi. Esmakordselt toimus aktsioon 1999. aastal Tallinnas.