Navigatsiooni järele on nõudlus kasvanud

Inimene on alati tundnud soovi reisida ja avastada kohti, kus teised veel käinud ei ole. Selle sooviga on ajast aega kaasnenud ka hirm eksida. Seetõttu on inimene juba vanadest aegadest saati leidnud mooduseid, kuidas reisil navigeerida ja võõralt maalt taas tee koduriiki leida. Sajandite jooksul on teadmised täienenud ja inimene jõudnud tähtede lugemisest kompassi leiutamiseni. Tänapäeval on kompassiks moodne ja ajakohane GPS-seade.

Mis on GPS-seade?

GPS-seade on tööriist, mis aitab meil märkida koordinaate ning näha ja planeerida tänavatel ja maanteedel liikumist. Süsteem saab signaali satelliitidelt, mis tiirlevad ümber maa. GPS püüab neid signaale, mille abil ongi võimalik kindlaks määrata täpne laius- ja pikkuskraad. Selleks, et saada kõige täpsemad koordinaadid, on vajalik, et GPS-seade püüaks vähemalt kolme satelliidi signaale. Mida rohkem satelliite on GPS võimeline püüdma, seda täpsem tulemus, kuid suurema võimekusega seadmed on ka hinnalt oluliselt kallimad. Tavapärase GPS-seadme navigatsioonitäpsus on umbes 5–10 meetrit.

GPS-seade igapäevaelus

GPS-seadmed võeti esmakordselt kasutusele sõjalise riigikaitse eesmärkidel. Alles 1980. aastal laienes GPS ka tsiviilisikutele kasutamiseks. Esmalt kohaldati neid autotööstuses, kui hakati tootma eraldiseisvaid GPS-seadmeid, kuid praeguseks on need arvutina sisse ehitatud kõikidesse uutesse automudelitesse. GPS-seadmed on kujunenud sõidukite ja autotarvete lahutamatuks osaks.

Lisaks on GPS-seade igas nutitelefonis. See võimaldab omakorda kasutada erinevaid rakendusi, nagu Endomondo, märkides joostes, kõndides või matkates oma liikumiskiirust, vahemaad jms. GPS võimaldab hetkega määrata oma täpset asukohta ja planeerida lihtsasti teekonda, et kiirel moel sihtpunkti jõuda.

Miks on kaasaskantavad GPS-seadmed siiani populaarsed?

Nagu öeldud, on kõik telefonid varustatud kaartide ja GPS-funktsioonidega ja uutes autodes on juba sisseehitatud navigatsiooniseadmed. See ei ole andnud aga põhjust kaasaskantavate GPS-seadmete kadumiseks. Vastupidi – nende populaarsus on kasvanud. Põhjuseid on mitmeid. Üheks kindlasti asjaolu, et Eestis liigub autosid, mis on vanemad kui 11 aastat ja sellistes mudelites sisseehitatud GPS-seadmed puuduvad. Kui omad mitut autot, on äärmiselt mugav GPS-seadet ühest sõidukist teise kaasa võtta. Ühtlasi on GPS-seadet lihtne matkates kaasa võtta ja sel moel läbitud vahemaa kohta infot saada.

Millele GPS-seadet soetades tähelepanu pöörata?

Eesti suurima e-poe Kaup24.ee ekspertide sõnul pööratakse suurimat tähelepanu seadme täpsusele. Seetõttu on oluline GPS-seadme kanalite arv. Heal GPS-seadmel on keskmiselt 20 kanalit, ökonoomsetel alternatiividel seevastu umbes 12. Mida rohkem kanaleid, seda täpsem seade.

Teine oluline parameeter on asukoha värskendamise sagedus. Ajakohastatud info võimaldab lihtsamalt olukorda hinnata ja tegelikku olukorda hallata. Seetõttu tasub valida GPS-seade, mille uuendamissagedus on vähemalt 0,01 sekundit.

GPS-seade on nagu väike arvuti, seega on mõistlik arvestada erinevate parameetritega. Vastavalt praegustele standarditele tuleks otsida seade, mille protsessor töötab vähemalt 400 MHz sagedusega. Sisemälu suurus ja võimalus kasutada väliseid mälukaarte on samuti suureks eeliseks, sest nendest oleneb seadme töökiirus. Kuna navigatsiooni kasutatakse tihti miniarvutina, siis võimaldab suurem mälu salvestada pilte, filme lastele või muud olulist teavet.

Pea meeles, et nutikad funktsioonid on kasutud, kui neid on ekraanilt keeruline näha. Seetõttu tuleks tähelepanu pöörata ka seadme ekraani suurusele. Standardsuuruses navigatsiooniseade on 3,5–5,5-tollise diagonaaliga. Merenduses on ekraan tunduvalt suurem, ratturitel aga tunduvalt väiksem. Sõidukisse tuleks valida seade, millelt on info nägemine mugav ja selge.

Iga lisafunktsioon muudab seadme koheselt kallimaks. See tähendab, et mida kallim seade, seda rohkem funktsioone sellel on. Seetõttu tuleks rahulikult läbi mõelda, kas kõik lisad sulle ka olulised on. Kui kõiki seadmeid pole plaanis tulevikus kasutada, siis ei tasuks ka üle maksta. Üks oluline omadus on kahtlemata vastupidav aku. Võimsam aku tagab sõidu ajal suurema mugavuse – puudub vajadus seade auto vooluvõrku ühendada. Lisaks on võimsa akuga seade suurepärane matkamisel või mootorrattaga reisimisel. Teine praktiline süsteem on TMC, mis näitab kõiki võimalikke takistusi teel, nagu õnnetusi, liiklusummikuid, teeremonte jms. Süsteem võimaldab valida lühima ja kiireima marsruudi ning vältida asjatuid seisakuid.

Kokkuvõttes muudab GPS-seade meie elu igapäevaselt suurel määral lihtsamaks. GPS-seadme sõidu ajal kasutamine on ka tunduvalt ohutum ja mugavam kui telefoni navigatsiooniseadme kasutamine. Seetõttu tasub oma sõidukisse kahtlemata selge ja suure ekraaniga seade muretseda ning reise täiel rinnal nautida.

Jaga
Kommentaarid