Kui liha saab soojusega kontakti, tekivad uued ühendid ning ained, mida grillija sisse hingab ning mida me sööme endasse toidu pinnalt. Mõned nendest ainetest, mida kutsutakse polüaromaatsed süsivesinikeks ehk PAH-ideks, on ka vähki esile kutsuvad nagu näiteks bensapüreen. Kui grillida valesti, on nende ainete tase lihas kõrge. Vale on panna liha grillile kui seal veel leekidega põleb.  Leekides tekib palju PAH-aineid, mis jäävad grillitava toote pinnale. Seepärast on oluline jälgida, et marinaadi ning toitu ei kukuks sütele, sest see tekitab uusi leeke.

Rootsi Toiduaineameti poolt avaldatud raport baseerub liha ja vorstide analüüsil, mis võeti 29 inimese grillitud lihatoodetel. Testi käigus kasutati grillkuplit grillsüsiga, kuppelgrilli brikettidega, avatud söegrilli, gaasigrilli ning avatud gaasigrilli. Tulemus näitas, et kui oodati leekide sumbumiseni ning jälgiti, et rasva ei tilguks, olid sõltumata valitud grillist kahjulite ainete tasemed madalad. Kui asetada toit otse leekidele, suurenes kohe ka toidus leiduvate PAH-ainete hulk.

Grillimisel:

-          Oota kuni leegid on sumbunud ning alles on vaid söed, see aitab vähendada vähki tekitavate PAH-ainete hulka.

-          Toitu grillile pannes jälgi, et toit ega vedelik ei tilguks sütele, sest see võib põhjustada leekide ja suitsu teket.

-          Ära pintselda valmis grillitud liha kasutatud marinaadiga, sest see võib sisaldada lihas leiduvaid baktereid.

-          Söö mitmekesiselt, ära grilli kogu aeg sama tüüpi toitu.

-          Ole ettevatlik ka grillimise juures, et sa ennast ei põletaks. Igal aastal pöördub arsti vastuvõttudele sadu inimesi, kes on end põletanud sütele puhudes, tulisest restist kinni võttes, tulistele sütele astudes.

-          Lõikehaavu on tekkinud liha grillvardalt tõmmates, metallist grilli puhastedes.

-          Elektrigrilli kasutamisel tuleb olla ettevaatlik ja lähtuda elektriga ümber käimise normidest, palju inimesi on ka oma elektrigrillist löögi saanud.

Allikas: Expressen.se