VASTUS:

Kui hambaarst kiidab last, siis hambad on kindlasti hästi pestud. Et lapse hammaste kollasusele õige hinnang anda, oleks vaja hambaid näha, aga Teie kirja põhjal pakun välja järgmised lahendused.

Võimalik, et tegu on hammastel oleva pigmendiga või emaili värvi muutusega. Kui tegu on pigmendiga, siis selle saab arst või hügienist väga lihtsalt hammastelt eemaldada pasta- ja air-flow soodapuhastusega.

Siiski kaldun Teie kirja põhjal arvama, et põhjuseks võib olla fluoroos. Fluoroos on hambaluu- ja emailihaigus, mis tekib siis, kui organismis on liiga palju fluori. Fluoroosi tuleb ette piirkondades, kus joogivees on fluori normist rohkem ja sellist vett on kasutatud pikemat aega. Fluoroos on jäävhammaste haigus, kuid kahjustus tekib juba jäävhammaste arengu ajal — seega veel siis, kui suus on piimahambad. Kui kahjustus on tekkinud, siis seda tagasi pöörata kahjuks ei saa. Hammaste värvust saab tulevikus varjata laminaatide, kroonide või valgendamisega, aga sellega soovitaks oodata, kuni laps on kasvanud suuremaks, soovitavalt täisealiseks.

Krista Aas, hügienist
Kliinik 32