Ameerikas läbi viidud uuring näitas, et üle 75 protsendi naistest magab raseduse ajal halvemini kui muidu. Ka kannatavad noored emad ja rasedad sagedamini unetuse all kui teised naised.

Rasedus on lihtsalt ebamugav, sellest need magamisehädad tulevadki. Kui te olete harjunud magama kõhuli või selili, tuleb teil raseduse ajal harjuda külili magama. Võimatu on lebada kõhu peal, kui te kannate last.

Selili lamada arstid enamasti ei soovita, eriti raseduse lõppjärgus. Aeg-ajalt selili magamine arenevat loodet ei kahjusta, aga kogu aeg seda teha ei tohi, sest raseda emaka raskus aeglustab südame vereringet. See pidurdab omakorda loote suunas liikuvat verd, see tähendab, et laps saab vähem hapnikku ja toitaineid. Kõhu kasvades aga on niikuinii kergem külje peal magada.

Enamasti arvatakse, et parem on magada vasakul kui paremal küljel. Praegu kalduvad arstid siiski arvama, et tegelikult ei ole vahet, kummal küljel magada.

Magada on mugavam, kui asetate padja jalgade vahele või magate kehapikkuse padjaga. Mõned naised loobuvad raseduse ajal sootuks voodis magamisest ning tukuvad lamamistoolis, mis on täiesti aktsepteeritav.

Paisuv kõht ei ole ainus und segav tegur. Rasedusega kaasnev tavaline probleem on kõrvetised. Hormonaalsed muutused lõdvestavad söögitoru ja kõhu vahelisi lihaseid, mis laseb maomahladel üles kerkida ja kõrvetisi põhjustada. Selle vastu pange pea alla kõrgem padi, nii et maohape püsiks all. Mõnel juhul on kõrvetised kõigest kõrvetised, teinekord aga võib see viidata tõsisematele terviseprobleemidele, niisiis tasuks sellest arstile rääkida.

Raseduse ajal sageneb urineerimisvajadus urineerida, sest emakas surub kusepõie peale. Ka see võib teod öösel üleval hoida. Ärge enne magamaminekut palju jooge, see vähendab vajadust tihti tualetti külastada.

Mõned naised ütlevad, et nende unenäod muutuvad raseduse ajal intensiivsemaks ja eredamaks, see segab samuti und. Selle vastu ei tea tohtrid eriti midagi soovitada, sest rasedate unenägusid ei ole kuigivõrd uuritud.

Kõige tõsisem rasedate naiste unehäire on uneapnoe. Uneapnoe korral hingamisteed sulguvad ning hingamine seiskub mitu korda öö jooksul. See katkestab ka une, mistõttu te ei puhka välja ning olete järgmisel päeval väsinud. Hapnikupuudus aga võib olla kahjulik ka arenevale lootele

Uneapnoe on seotud ka raseduse teisel poolel võimaliku toksikoosiga, mille korral naise vererõhk tõuseb ebanormaalselt kõrgele, keha tursub ning uriinis on valke. Raseduse teise poole toksikoosi tõttu võib laps sündida alakaalulisena ning mõnel juhul võib see seisund naise jaoks lõppeda surmaga.

Uneapnoe tunnus on tugev norskamine. Uneapnoe all kannatajad ei pane seda tavaliselt ise tähele, sellele peavad tähelepanu juhtima nende voodikaaslased, kellele ei saa tugev norskamine ja õhuahmimine märkamatuks jääda.

Rasedusega seostuvad mõnedel naistel ka “surema” kippuvad jalad: see ebameeldiv kihelus ei anna järele enne, kui naine jalga liigutab. Eriti segab see mõistagi nimelt magamise ajal. Mõningad arstid seostavad jalgade suremist rauapuudusega, teised soovitavad selle vastu tarvitada foolhapet. Viimast soovitakse küll kõigile rasedatele niikuinii, et sünnidefekte vältida.

Unerohtu rasedad tarvitada ei saa, aga hea unerohu aseaine on teadagi trenn. Tehke trenni päeval, mitte vahetult enne voodisse minekut, ja teie uni on parem. Isegi siis, kui olete rase.

Loe ka: