Seitse säraandvat saladust

  • kristallklaasidele ja -kaussidele annab sära soola ja äädikaseguga hõõrumine.
  • klaasnõud muutuvad sädelevaks nagu kristall, kui neid pärast puhastamist loputada külma soolveega.
  • lauahõbe ja melhior säravad taas, kui neid hõõruda nuuskpiirituse ja kriidi seguga või panna 10-15 minutiks kartulikeeduvette.
  • Hõbe särab värskelt kui ta üle hõõruda sidrunitükiga ning pesta siis kuuma veega.
  • kullatud esemeid puhastatakse piirituses niisutatud pehme lapiga.
  • hästi puhastab kuldesemeid ka vahule löödud munavalge. Juhul kui kullatud ese on muutunud väga tumedaks, võib munavalgevahule lisada veidi soola.
  • kullatud asju võib puhastada ka seguga, mis koosneb noaotsatäiest booraksist ja 60 milliliitrist veest.

    Kauniste pitslinade suur saladus

    Heegeldatud või varrastel kootud pitslinad/linikud on mõttekas tärgeldamise asemel kõvendada hoopis suhkruga. Retsept: 1 klaas (200ml) vett : 2 teelusikatäit suhkrut.

    Selle suhkrulahusega niisutada kuiv pitsese. Pigistada ta tahedaks ning venitada puhtal valgel alusel (näiteks vahtplast, mis kaetud puhta valge paberiga) õiges suuruses ja kujus välja. Sakid kinnitada roostevabade nööpnõeltega või puutikkudega. Laske linal/linikul toatemperatuuril ära kuivada. Mitte mingil juhul ei tohi triikida (suhkur karamellistub).

    Seitse ilusa söögi saladust

  • kastke liha enne praeahju panekut korraks keeva vette ja kuivatage seejärel. Nii saab praad tükki mahlasem.
  • hapukapsaste keetmisel pange potti tükk saia, mis seob nii mõnelegi ebameeldiva kapsalõhna. Nii jääb toaõhk värskeks.
  • verivorstid torkige enne ahjupanekut tikuga kergelt läbi, nii ei lähe nad küpsedes lõhki ja säilitavad oma elegantse välimuse.
  • punapeet säilitab oma ilusa punase värvi kui teda keeta kergelt äädikaga maitsestatud vees.
  • kui teie kartulid kipuvad keetmisel siniseks minema, siis pühadelaua kartulite keeduvette lisage paar tilka äädikat ja saate kena välimusega toidulisandi.
  • koorega kartuli keetmisel hoiab paar tilka äädikat ära koore murenemise.
  • tordikreemid ja -täidised (v.a. puuviljatäidised) säilivad kauem värsketena kui te lisate pisut piiritust — kuni 0,5 supilusika täit.

    Loodetavasti aitavad need vanarahva nipid hea enesetunde saavutamisele kaasa!