Eesti Südameliit alustab terviseliikumise rohelist hooaega koristustalgutega.

Laupäeval, 29.aprillil kella 12-15 on Tallinnas Sütiste Maja lähinaabruse parkmetsa oodatud kõik, kes soovivad seda populaarset liikumispaika muuta puhtamaks ja aitavad metsaaluse ära koristada inimeste poolt sinna visatud prahist ning talve jooksul kogunenud muudest jäätmetest. Silma haavavalt rohkesti on seal talviseid kelgumägesid meenutama jäänud kelguriismeid jms.

Liikumise rohelist hooaega sel moel talgutöödega alustades saame ise kogeda ja teistele kirjeldada, kui tänuväärne ja tervislik liikumisliik on kevadine koristustöö.

Värskes õhus liikudes ja koristades alustavad tööd keha kõik peamised lihasrühmad. Mööda metsaalust rohkesti käies, kummardades, painutades, sirutades ja tempotki tehes võib olla kindel, et süda ja veresoonestik saavad head arendust. Südame töö kiireneb, nahk läheb seljas soojaks, veri hakkab käima.

Koristamisliigutustest moodustub võimlemiskompleks kogu kehale. Vaheldusrikas maastik pakub võimalusi tõusta mäkke ja laskuda alla, liikuda liivas või hüpata üle kraavigi.

Kogutud prügikandam lisab lihastööle ja liikumisele tõhusust. Enne tööleasumist on arukas lihased harjutustega eelsoojendada. Nii saab ära hoida lihasvalu töö harjumatuse tõttu.

Juba ette võib rõõmustada, et tunnike sellist rändamist mööda metsaalust tähendab energiakulutust umbes 250 kilokalori jagu. See kasu jääb oma tervisekontole. Ühisesse heaolusse tuleb aga panus puhtama looduskeskkonna näol. Ja idee, et liikumispaikade korrashoidu saame liikujatena ise palju mõjutada. Inimeste liikumisaktiivsust määrab oluliselt asjaolu, kui korras ja esteetilised on liikumispaigad. Paiga ilu ja puhtus mõjutavad valikut, kas teha oma tavakäike sealtkaudu jalgsi või istuda hoopis mõnda transpordivahendisse.

Eesti Südameliit soovib järjekordset terviseliikumise hooaega alustades teadvustada nii kerge kehalise töö kui jalgsiliikumise head tähendust tervisele. Mõtteviisilt autorooli-autotooli aheldatud inimene võiks vähem kui kolmekilomeetrised teekonnad teha oma „kondimootoriga“ — kõige hõlpsamini jalgsi või näiteks jalgrattaga.

Kui kordki päevas üks selline kolmekilomeetrine teelõik jalgsi ette võtta, on päevase terviseliikumise minimaalkogus korjatud.

Liikumistalgute ajal on avatud Eesti Südameliidu liikumistelk, kus jagatakse asjakohast teavet, võimalus on osta trükiseid, sammulugejaid, käimiskeppe, pulsitestereid jms.

Mugavuse mõttes on soovitav tulla oma töökinnastega, võtta kaasa prügikotte ja muid prügi kogumist hõlbustavaid vahendeid.