1. Kuhu minna?

Kui te pole veel otsustanud, kus või kelle juures te pühad veedate või kes ja millal teile külla tuleb, on üsna tõenäoline, et sel teemal peate veel korraliku sõja maha.

Järgmisel aastal planeerige juba varakult, ärge jätke otsustamist viimasele hetkele!

2. Jõulupidu väljus piiridest

Sina või su kallim (või te mõlemad) patustasite firma jõulupeol — jõite end täis, tegite end lolliks, flirtisite kolleegidega, ei jõudnud õigel ajal koju vms. Ka see teema tuleb kindlasti vähemalt korra järgneva kolme päeva jooksul jutuks.

Järgmisel aastal ära joo nii palju! Paremat nõuannet ei ole!

3. Reisistress

Kui peate sõitma ühest Eesti otsast teise või koguni teise riiki, kutsub iga väikseimgi viivitus esile plahvatuse. Pikad autosõidud või lennureisid, mis ei lähe nii nagu oled lootnud, rikuvad igasuguse pühademeeleolu.

Selle vältimiseks planeeri oma reis samm-sammult ja mõtle läbi kõik takistused, mis võivad tekkida ning see, kuidas sa neid lahendad.

4. Tüütu sugulane käib närvidele

Kui see on su oma sugulane, ütle talle, et rahunegu maha või soovita tal vait jääda. Kallima sugulastega õiendamine jäägu ainult su kallima hooleks, vastasel juhul tõmbad endale kaela terve suguvõsa viha.

Lahendus: palu kallimal tüütule tüübile märkus kuni kaks teha.

5. Viimase hetke ostud

Loodetavasti oled olnud piisavalt nutikas ning külmkapi vajalikke aineid täis varunud. Samuti oled sa ostnud omast arust kõigile kingitused. Aga selgub, et sa saad pakid ka sellistelt inimestelt, kellega sa pole arvestanud ning verivorstid on külmkapis juba halvaks läinud ja vaja on uusi.

Igal vähegi mõeldaval juhul väldi poodi minemist! Hea, kui sul on kodus mõned neutraalsed asjad varuks, mida saab ära kinkida. Kui ei, tunnista ausalt üles, et päkapikud väsisid enne ära, kui tema kingitus kohale jõudis, aga see tuleb pärast jõulupühi vms. Verivorstita ei sure keegi nälga, tõenäoliselt on sul külmikus veel küllaga head kraami. Kõige suurem stress on jõuluõhtul poesabas koos teiste õnnetutega seista.

6. Alkohol

Pole midagi nõmedamat sellest, kui keegi end jõululauas täis joob, lollusi rääkima hakkab, hüsteeritsema kukub, siis nutma purskab, kuuse all olevad kingid täis oksendab ja lõpuks vannitoapõrandale magama vajub.

Lahendus: kui tunned, et alkohol juba mõjuma hakkab, on selleks korraks sulle küll ning vaheta nüüd viinapits morsiklaasi vastu välja. Läbustamiseks on aastas küllalt palju teisi õhtuid, jõululauas püüa viisakas olla!

7. Nõmedad naljad

Jõulupühadel ja vanemate sugulastega koos viibimisel tuleb naljadega ettevaatlik olla, sest inimesed on ülitundlikud ning võivad sinu süütuna mõeldud märkusest või naljakesest väga valesti aru saada. Samuti võid sina ise kergesti ärrituda ning täitsa mõttetuid küsimusi või märkusi liialt südamesse võtta.

Lahendus: kui tahad solvuda kellegi küsimuse peale, et miks sa ikka veel töötu oled või kas ükskord juba lapselapsi ka näha saab, hinga sügavalt sisse ja välja ning vastu plärtsumise asemel vasta viisakalt ja tsiviliseeritult. Ning hoidu ise igasugustest jututeemadest, mis võivad kedagi riivata (raha, kehakaal, lapsed, abielu).

8. Kingituste avamine

Kui oled kallima peres ja seal on traditsiooniks, et kingipakkidelt käristatakse kohe kätte saades paber ümbert ning rõõmustatakse järjekordse paari villaste sokkide üle, mis seal sees oli, siis tee sina ka nii. Kedagi ei huvita, et sinu peres oodati kinkide avamisega koju jõudmiseni. Ja palun, tee rõõmsat nägu ka siis, kui paki sisu sind eriti ei vaimusta. Vajadusel harjuta oma jõulukinginägu varem kodus peegli ees.

9. Kuuse kaunistamine

Igal perel on ka oma kuusekaunistamise traditsioonid. Kui teie teete seda jõuluõhtul koos suurema seltskonnaga, siis sõnaõigus jäägu sellele, kelle kodus kuusk on. Tema ütleb, kas karda ja punaseid kuule on juurde vaja või piisab olemasolevatest küünaldest ja valgetest kuulikestest. Või teine variant — võta juhtimine enda peale, tee kõik ise ära ja ära lase kellelgi teisel sõna sekka öelda.

10. Täielik plahvatus

Vähemalt korra on nende kolme päeva jooksul oodata tõelist ja korralikku kodusõda, kus elatakse välja kõik jõuludeks valmistumisega kogunenud pinged, tööl toimunud äpardused või pettumused ja tohutu väsimus. Plahvatuse vallandajaks on tõenäoliselt mingi väga väike ja tühine asi nagu klaasi laualt maha kukkumine või piparkookide ahju unustamine.

Kuidas seda vältida? Ei saagi. Kuidas see üle elada? Kui kallim märatsema hakkab, katsu ise võimalikult rahulikuks jääda, võta ta kaissu ja anna üks korralik musi. Ning meenuta, et jõulud saavad kohe läbi ja hoolimata sellest, et üldse ei taha, tuleb tänane õhtu ikkagi üle elada ja parem oleks seda teha rõõmsalt ja rahulikult.