Retsept: broileri tiivaraguu aedherneste ja kukeseentega

KUKESEENERISOTO

1 väike sibul
2 küüslauguküünt
20 g võid
30 g riivitud parmesani juustu
0,5 tl kuivatatud rosmariini
mõned salveilehed
0,5 köögiviljapuljongi kuubikut
100 g risotoriisi
0,5 klaasi kuiva valget veini
200-250 ml keedetud vett
150 g võis läbi praetud kukeseeni

Lõika sibul ja küüslauk hästi peenikesteks tükkideks ning pane koos võiga pannile aeglaselt hauduma. Lisa ka kuivatatud rosmariin ja peenemaks lõigatud salveilehed ning seejärel puljongikuubik ja risotoriis. Sega läbi ja lase kergelt kuumeneda, riis peaks muutuma läbipaistvaks. Lisa vein ja lase alkoholil aurustuda. Seejärel lisa pool parmesanist, praetud kukeseened ja nii palju keedetud vett, et riis oleks kaetud. Sega riisi ja lisa aeg-ajalt vett juurde, kuid jälgi, et korraga liiga palju ei saaks. Keeda, kuni riis on täiesti pehme, aga pole veel pudruks keenud. Lase kaane all paar minutit seista ja serveeri riivitud parmesaniga.

SEENEPIRUKAS

Põhi
4 dl jahu
1 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
1-2 muna

Täidis
500 g kukeseeni (võib teha ka teistsuguste seentega)
100 g suitsusink
1 sibul
soola-pipart

Kate
2 dl vahukoort
100g riivitud juustu
2 muna
1 tl soola

Põhja jaoks sega kuivained omavahel, lisa või ning haki peeneks. Viimasena lisa muna ja sega kõik läbi. Valminud taigen suru küpsetuspaberiga voodertatud vormi põhja ja külgedele ning aseta umbes 30 minutiks külmkappi.
Pruunista võis sibul klaasjaks ja lisa seened ja hauta neid nii kaua kuni seentest eralduv vedelik on aurustunud. Lisa hakitud suitsusink ning sega kõik läbi ning maitsesta soola ja pipraga.
Aseta täidis külmkapist võetud põhjale.
Sega muna, vahukoor ja riivjuust omavahel ning kalla täidisele.
Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit kuni täidis on hüübinud ning pirukas pealt kuldpruun.

TÄISTERALASANJE KUKESEENTEGA

1 karp täisteralasanjeplaate
350 g kukeseeni
võid
0,25 tl Santa Maria viie pipra segu
250 g suitukanaliha
400 g kookospiima
600 g piima
300 g riivjuustu
100 g suitsujuustukuubikuid
150 g külmutatud herneid, soola
100 g külmutatud oakaunu (poolikuid)
4 spl jahu

Pane pannile kukeseened koos pipra ja võiga praadima, kui seened on enamvähem valmis, siis lisa juurde ka herned ning oad. Lase 1-2 minutit veel pannil olla. Sega sinna segu hulka nüüd ka veel suitsukanatükid. Tee kaste juustust valmis - selleks pane potti piim ja kookospiim, sinna hulka sega 200 g riivjuustu ja kogu suitsujuust. Pidevalt segades lisa ka jahu. Kui piim on paksenenud, siis võta see tulelt ära. Hakka nüüd kihiti laduma: esmalt lasanjeplaat, siis juustukaste ja lõpuks kukeseenemass. Korda seda nii kaua, kui materjali jagub. Kõige peale jäta juustukaste ja raputa sinna ka veel ülejäänud riivjuust. Lase ahjus küpseda 180 kraadi juures 45-55 minutit.