Veritsevad igemed viitavad põletikule hammast ümbritsevates kudedes. On mitmeid tegureid, mis võivad igemete veritsust stimuleerida ja mõjutada, kuid peamine põhjus on halb suuhügieen. Hambakatus elab miljoneid baktereid, kes toodavad erinevaid toksiine. Kuni 400 erinevat liiki mikroorganisme, nende toksiinid ja toidujäägid moodustavad hambakatu, mis koguneb hammastele ja igemevakku, aktiveerides nii immuunsüsteemi rakud. Suureneb veresoonte läbilaskvus ning areneb põletik, mistõttu isegi kerge puude võib põhjustada igemete veritsust.

Igemepõletikku nimetatakse gingiviidiks. Kui haigust mitte ravida, areneb see edasi parodontiidiks – tekib põletik hammast ümbritsevas luus, mis põhjustab luu taandumist. Just parodontiit on üks hammaste varajase kaotuse peamisi põhjuseid. Ehkki hammaste kaotus on ainult üks hambakatuga kaasnev võimalik stsenaarium, on oluline mõista, et hambakatt põhjustab ka hambaaukude teket, halba hingeõhku ning süsteemsete haiguste teket.

Selleks et vältida erinevaid hamba- ja igemehaiguseid, on oluline hambaid regulaarselt ja korrektselt puhastada. Seejuures on väga olulised hambapesu kestus ning kasutatav hambahari. Hambakattu ei ole võimalik eemaldada vaid paari kiire harjatõmbega – korrektne hambapesu nõuab aega ja kannatust. Ka jõu kasutamisest pole abi, sest liigne surve võib hambaid hoopis kahjustada.

Hambaid tuleks pesta pehme hambaharjaga ja kiirete väikeste liigutustega liigset jõudu kasutamata. Parima tulemuse saavutamiseks soovitavad hambaarstid üle maailma ja ka Eesti Hambaarstide Liit kasutada Philips Sonicare'i innovaatilise sonic-tehnoloogiaga elektrilist hambaharja.

Ajal, mil tehnoloogia areneb meeletu kiirusega, kasutame hammaste puhastamiseks harja, mis ei erine oluliselt tuhandeid aastaid tagasi kasutatud vahenditest. Samal ajal on aga loomulik, et uue teleri pilt on teravam, arvutid on kiiremad ja telefoni fotokaamera ületab selle eelkäija. Miks me ei kasuta elektrilist hambaharja?

On teaduslikult tõestatud, et elektrilised hambaharjad ei põhjusta igemete taandumist. Vastupidi – elektriline hambahari masseerib õrnalt igemeid, aitab nende vereringet parandada ja tänu tõhusale hambakatu eemaldamisele igemete tervist ka parandada.1 Tavalise käsihambaharjaga kasutatakse rohkem jõudu, mistõttu võib ige taanduda ning tekkida hambaemaili defekt. Just seetõttu soovitatakse edasise kulumise vältimiseks kulunud hammaste ja paljastunud dentiiniga patsientidele elektrilist hambaharja.2


Esimene Philips Sonicare'i hambahari töötati välja vastavalt Ameerika Periodontoloogia Akadeemia nõuetele, eesmärgiga edendada põletikulise koe paranemist ja tugevdada igemeid. Koostöös hambaarstidega on Philips loonud innovaatilise sonic-tehnoloogia, mis hõlbustab oluliselt hea suuhügieeni saavutamist.

Kui tavalise käsihambaharjaga on võimalik teha umbes 300 liigutust minutis, siis innovaatiline sonic-tehnoloogia tekitab harjaste vibratsiooni, mis eemaldab hambakattu sagedusega lausa 62 000 liigutust minutis. Kliinilised uuringud on näidanud, et hambahari eemaldab kattu ka raskesti ligipääsetavatest kohtadest, mistõttu on Philips Sonicare'i hambahari suurepärane investeering oma suu tervisesse. Efektiivne hambakatu eemaldamine, puhtamad hambad, parem igemete tervis ja säravam naeratus – tulemusi ei märka mitte ainult sina, vaid ka sinu hambaarst!

Vaata lähemalt siit!

1. Wiegand A., Burkhard J.P., Eggmann F., Attin T. Brushing force of manual and sonic toothbrushes affects dental hard tissue abrasion. Clinical Oral Investigations, 2013, 17 (3): 815–822.
2. Mantokoudis D., Joss A., Christensen M.M., Meng H.X., Suvan J.E., Lang N.P. Comparison of the clinical effects and gingival abrasion aspects of manual and electric toothbrushes. Journal of Clinical Periodontology, 2001, 28: 65–72.

Jaga
Kommentaarid