Luuüdi siirdamine oleks Timo päästnud. Kuid saatusel olid teised plaanid, enne tähtsat päeva langes väikene poiss koomasse. Vapper väikemees tuli koomast välja, kuid ta polnud enam endine. Poissi hakati uuesti treenima. Laps pidi hakkama otsast peale kõike õppima. Aasta pärast kooma langemist oli poiss palju juurde õppinud, kuid ta pidi siiski elama edasi isoleeritud keskkonnas.

Timo aga vajas aeg-ajalt ravi Haapsalu taastusravikliinikus, kus teda arendaks oma ala spetsialistid. Kuid nendel päevadel oleks pidanud Timo Lastehaiglast välja kirjutama ja vanemad tema hirmkallid ravimid ise kinni maksma… Et areng toimiks, peaks Haapsalus käima aga vähemalt kord kvartalis. Temas oli tõeline võitlejahing ja abi ei tohi jääda raha taha kinni.

Mis on kolme aastaga toimunud?

Timo ema Kalli ütleb, et nüüdseks on luuüdi siirdamine õnnelikult tehtud, Timo sai uue luuüdi 2017. aasta märtsikuus. Profülaktiline ennetus erinevate ravimite näol aga kestab ja osasid neist rohtudest peab Timo ilmselt alatiseks võtma jääma.

Haapsalus käimine jätkub, seal käiakse plaani kohaselt igas kvartalis.Timol on seal füsioteraapia, ujumine, logopeed, tegevusteraapia, psühholoog, kõnnirobot ja massaaž. Samuti saavad nad laenutada ratast ja muid erinevaid abivahendeid. Iganädalaselt käib Timo Viimsis Fertilitases teraapiates.

Kalli suureks üllatuseks teatas sügisel nende Haapsalu füsioterapeut, et nad harjutasid Timoga käimisraami ja Invaru abiga sai pere sama raami ka koju.

“Timo saab raamiga väga hästi hakkama ja see annab talle mingis mõttes juurde liikumisvabadust.”
Samuti üllatas kõiki, kui hea meelega ja lausa tundide viisi võib ta rattaga ringi sõita, minnes kuhu iganes hing ihkab. Suvel vanavanemate juures olles oli lapsel teada, kuhu ja kui kaugele ta võib sõita. “Hommikul istus ratta selga, vahepeal käis söömas, siis läks uuesti sõitma ja nii õhtuni välja,” rõõmustab ema.

Lapse suur areng

Juba teist aastat järjest käib Timo lasteaias “Õunake”, kus on imeline personal ja professionaalid. Erikohtlemist ta teiste lastega kontaktis olles konkreetselt ei vaja, aga muidugi on tema jaoks hügieen väga tähtis.

Kalli ütleb, et viimase aasta jooksul on poisil kõige rohkem arenenud kõne. Timo räägib soravalt ja täislausetega, mis on võõrale inimesele küll mõneti raskesti mõistetavad, kuid pere saab temast ilusasti aru.

Samuti arvutab poiss kümne piires, loeb lihtsamaid sõnu ja kirjutab juba. Peale sügisel saadud käimisraamiga tehtud harjutusi on ka käimine väga palju arenenud. Ema toel tuleb poiss ilusti neljandale korrusele.

“Selle vähese ajaga on Timo kõne arenenud nullist kuni 75 protsendini.”

“Inglite aja” saates rääkis Kalli, et ta soovib üle kõige, et tema pojake ütleks talle jälle kõige imelisema sõna, “emme”...

See soov on täide läinud. Umbes kaks aastat tagasi kuulis ema Kalli jälle seda armsat sõna oma lapse suust.

Kalli ütleb, et tal oli lapse raske haiguse ajal ning on loomulikult siiamaani väga armastav pere, kes on väga toetavad. Ta ei tea, mida ta küll ilma nende abi ja toetuseta teinud oleks.

Tänavu on võimalik "Inglite aja" saates toetada juba järgmisi abivajajad.

Sel aastal vajavad abi haruldast haigust põdevad õde ja vend Amy ja Elari Markus, tulekahjus kodust ilma jäänud Muhu pere, nägemise kaotanud arhitekt Jakob ja aastaid raske haigusega võidelnud noor neiu Irina.

Annetusliinid on avatud 13. — 26. detsembrini

Abivajajate heaks on avatud toetusnumbrid:

900 7011 — 5 eurot

900 7012 — 10 eurot

9007013 — 25 eurot

Välismaal elavate kaasmaalaste ja ülekannet eelistavate inimeste jaoks on avatud ka annetuskonto Swedbankis: EE242200221056068626, saajaks palume märkida All Media Eesti AS ja selgitusse “Inglite aeg”.

Jaga
Kommentaarid