Nagu pealkirigi ütleb, on käes andmise (loe: kinkimise) aeg ja kuna see on sünonüüm sõnale “kulutamine”, leiavad paljud end 1. jaanuaril tühjade taskutega. Ja usalda meid, keegi ei taha alustada uut aastat uute võlgadega. Seega, loe edasi ja õpi selgeks mõned eelarvestamise nipid, mis aitavad sul lähedastele kinke teha ilma pankrotistumiseta.

1. Tee nimekiri kulutustest

Sellesse nimekirja peaksid kuuluma kõik hooajalised kulutused, mida sa muul ajal tegema ei pea. Kirjuta esmalt üles kõik nimed, kellele kinke tegema pead. Ära unusta ka õpetajaid, kolleege ja inimesi, kes pole su pereringis, aga kellele ikka kinke teha soovid. Lisaks mõtle ka sellele, et pead kulutama kaartidele, kinkepaberile, kinkepaeltele ja paki saatmise tasudele.

Kui korraldad pidusid või õhtusööke, pane eelarvesse ka toidud ja dekoratsioonid, mida selleks puhuks vajad. Ka pühadega seotud reisimine või tehtud annetused võiksid sinna mahtuda.

2. Pane paika kindel limiit

Mõistame, kui tahad, et su eelarve oleks pisut paindlikum ja saaksid ka endale üht-teist osta. Kui sul on juba olemas isiklik eelarve, mõtle läbi, kuidas saaksid rahasid liigutada, et lisaks kingitustele ka iseendale midagi jääks ja sa ei peaks oma säästude kallale minema. Kui sul veel eelarvet ei ole, proovi järgnevat: pane kirja maksud ja elamiseks kuluv raha (üür, autoliising, telefoniarve, toit jne). Lisaks mõtle ka, millised laenud või krediitkaardi võlad sul tuleb ära maksta. Alles jäänud number peaks andma sulle ülevaate sellest, kui palju saad kinkidele kulutuada. Jäta iga kulutuse vahele veel lisaraha, mida saaksid enda peale kulutada.

3. Kasuta tehnoloogiat, et eelarvest kinni pidada

Digitaalse maailma ilu on see, et kõige jaoks on olemas äpp. Ka eelarvest kinnipidamiseks. Kui ostad kingitusi veebist, otsi üles veebilehed, mis sulle iga ostu pealt raha tagasi annavad (nt Bonusway). Ja ära unusta ka erinevaid kupongikoode, mida paljud veebipoed pakuvad näiteks uudiskirjaga liitudes.

4. Kuidas maksta?

Soovitame sul maksta rohkem sularahas, et saaksid paremini aru, kui palju sa kulutad ja seega vältida liigset raiskamist. Krediitkaarti on lihtne kasutada, aga sel on ka omad tagajärjed. Poes käies, ära unusta ka erinevaid kaarte, millega boonuspunkte kogud ja ehk koguneb sul piisavalt raha, et saad kellegi kingi täitsa tasuta.

5. Jälgi, kui palju sa kulutad

Sel ajal, kui nimekirjast asju maha kriipsutad, hoia oma üleüldistel kulutustel silm peal. See on kriitiline samm, kui soovid edukalt eelarvest kinni pidada. Kui ostad ühe kallima kingi, pead teise jaoks leidma parema diili või valima midagi odavamat. Kuu lõpus vaata üle, kuidas sul läks ja mida ostsid.

Ja kuigi tõenäoliselt on see viimane asi, millele nüüd mõelda viitsid, siis just praegu on aeg hakata mõtlema ka järgmise aasta peale. Kui kulutasid sel aastal 500 eurot kinkide peale, pane alates jaanuarist 42 eurot kõrvale ja sul on järgmine aasta kinkide jaoks raha olemas.

Allikas: Camille Styles