Kingitused kaugest ajaloost tänapäevani

Miks üldse jõulude ajal kingitusi vahetatakse? Põhjust võime otsida kristluse algusaegadest. Jeesuse sündi tulid tähistama kolm kuningat, kes kinkisid Jeesusele kulda, viirukit ja mürri. Jõuludega pühitsebki kristlik kirik Jumala poja sündimist ning sellest alates on jõulude ajal kingitusi tehtud suurest rõõmust ja armastusest. Loomulikult olid jõulukingid tol ajal tunduvalt tagasihoidlikumad. Vana-Roomas kingiti üksteisele näiteks enda valmistatud kooke, puuvilju ja mett. Kristlaste maailmas hakkas tegutsema jõuluvana – Püha Nikolaus, lapsi armastav piiskop, kes jagas lastele jõuluajal kingitusi. Jõulupuud hakati aga kaunistama üsna hiljuti. Jõulude ajal kaunistati erinevaid puid küll juba renessansi ajal, kuid jõulupuud kui sellist hakati ehtima Saksamaal, Prantsusmaal, Austrias ja Ungaris, kust kaunis komme teistesse Euroopa riikidesse levis.

Tänapäeval on jõulud kiire ja tihe aeg, mil püüame leida aega, et valmistuda pühadeks selleks sobival moel. Tihti tuleb meil ka kingid rutuga ära osta, mõtlemata seejuures väga kingisaaja soovidele või vajadustele. Siiski on jõulukinkide tegemine kaunis traditsioon, mille lõppu ilmselt veel niipea ei paista. Kingitused on üle maailma väga erinevad – Skandinaavia maades eelistatakse praktilisi kingitusi, nagu talvespordivarustust, soojasid riideid, hinnalisi alkohoolseid jooke ja kõike muud, mis külmal ajal sooja pakuks. Ilmselt puudub paljude teiste riikide esindajate arvates skandinaavia rahvastel originaalsus, kuid praktilised ja vajalikud kingid on au sees olnud juba mitu aastakümmet. Suurbritannias on kingitusest olulisem selle pakend. Britid ei tee lähedastele kuigi hinnalisi kingitusi. Paljud naljatavad, et britid kingivad pigem lõbusa võtmehoidja kui midagi hinnalist ja eksklusiivset. Itaallased ja prantslased armastavad aga head stiili ja maitsekust, lähtudes ka kingituste valimisel just nimetatud omadustest. Nende jaoks on üsna tavaline kinkida kvaliteetseid kangaid, parfüüme, ornamente jms. Austria inimesed peavad aga lugu kvaliteetsetest maiustustest, soetades ka oma lähedastele kalleid šokolaade, martsipani ja muud suus sulavat. Austrias on ühtlasi au sees nende maailmakuulus Sacheri šokolaaditort, millel on oma kindel koht igal jõululaual.

Milliseid kinke teevad eestlased?

Ka meie oleme väga praktilise meelega ja kingime sellest lähtuvalt enamasti üksnes otstarbekaid esemeid. Kaup24.ee e-poe esindajate sõnul kingivad eestlased enamasti sooja salli või mütsi, mõne kasuliku köögiriista, vajalikke töövahendeid, nagu arvutihiir või mõni remontimiseks mõeldud tarberiist vms. Küünalde ja jõulukujukeste kinkimine on kaup24.ee e-poe esindajate sõnul aastate jooksul oluliselt vähenenud.

Trendid näitavad, et eestlased armastavad teha ka armsaid käsitöökinke, poetades paki sisse käsitsi valmistatud ehteid, maiustusi või fotosid. Inimesed hindavad südamega tehtud kinke, kuhu on peidetud ka kinkija süda. Lisaks eespool mainitule on eestlased üha enam hakanud kinkima erinevaid kinkekaarte, sealhulgas spaade ja hotellide pääsmeid. Need on küll hinnalt üsna krõbedad, ent paljud hindavadki kõige enam koos veedetud aega, mis on kallim kui mistahes luksuskaup.

Parfüümid ja kehahooldusvahendid on esemed, mis ei lähe ilmselt kunagi moest ning on teisalt ka äärmiselt vajalikud. Kes siis ei sooviks enda eest head hoolt kanda ja end luksuslike toodetega hellitada. Jõulude eel on paljusid parfümeeria- ning kosmeetikatooteid võimalik soetada erinevate sooduskampaaniate raames eriti hea hinnaga, mistõttu kasvab jõulude eel kehahooldustoodete ja parfüümide müük mitmekordselt. Paljud on hakanud jõulukinke just e-poodidest soetama, sest sel moel on võimalik säästa nii raha kui ka aega. Lisaks saab mittesobilikud tooted väga lihtsalt e-poodi tagastada ning oma raha mugavalt tagasi saada. Kindlasti soovitame Sinulgi sel aastal kõik meelepärased kingid just e-poest välja valida.

Jõulukingituste peale tasub mõtlema hakata varakult, sest juba nüüd nimekirju koostama hakates on Sul võimalik advendiaega rahuliku südamega nautida ning poodides ringi tuhisemise asemel mõnusalt kaunis aeg oma lähedaste seltsis veeta.

Jaga
Kommentaarid