Kuidas kingid lasteni jõuavad?

SEB Heategevusfondi ja Delfi koostöös korraldatud jõulusoovide puu projekti raames kogume annetusi, et kõigil Eesti asenduskodudes viibivatel lastel oleks võimalik leida jõuluvana kotist omanimeline kingitus. Iga lapse soov on isiklik ja kõikide laste kingitused komplekteeritakse individuaalselt: kõik pakkidesse minevad nukud, autod, legokomplektid jmt on erinevad. Heade toetajate annetust kasutatakse vaid kingipakkide soetamiseks. Pakkimisteenuse ja -materjalide eest tasuma ei pea, sest projekti toetavad Selveri kontoritöötajad, kes vabatahtlikena selekteerivad ja pakivad enam kui 1200 jõulukinki. Kingituste logistika ja transpordiga seotud kulutuste eest tasub SEB Heategevusfond.

Kingitused ostame hanke korras parimat hinda ja kvaliteeti aluseks võttes. Heategevuslikus projektis osalevad mitmed elektroonikafirmad, mänguasjade maaletoojad, maiustuste tootjad jt, et leida just need tooted, mida lapsed on soovinud — nende ettevõtetega koostöös on kujunenud ka kinkide hinnad. Väiksematesse pakkidesse pannakse soovkingitusele lisaks ka maiustusi ja üllatusi vastavalt lapse eale, et jõuluõhtul ootaks last ees tõeline jõulupakk.

Kuidas kujuneb puul oleva kingi hind?

Laste soovid oleme jõulusoovide puule koondanud koostöös asenduskodude kasvatajate ja juhatajatega, kes kogusid kokku laste unistused ja saatsid need jõuluvana poole teele. Annetajate võimalused on erinevad nagu laste soovidki ja ma loodan, et üheskoos saame kõigi laste unistused teoks teha. Puul olevad hinnad on keskmised ja jõuluvana kotti jõuavad nii 8- kui ka 12-eurosed nukud — oluline on kogutud raha eest kõigi laste soovid täita. Mõned soovid jõulupuul on väga väikesed ja mõned päris suured — on lapsi, kes igatsevad pehmet kaisulooma või kirjusid käpikuid, teised aga unistavad oma isiklikust mobiilist. Suuremate soovide täitmiseks teeme üleskutse koguda kokku sõbrad, kes soovivad aidata ja nii võivad ka kopsakamad kingisoovid teoks saada.

Eesti on piisavalt väike ning me suudame personaalselt suhelda iga abivajajaga ja kinkida annetajate abiga lapsele täpselt seda, mida on vaja. Üldine heaolu on asutustes tagatud, ent vajaka jääb isiklikust tähelepanust ja eelkõige seda eesmärki soovibki meie kampaania täita. Tavaperes kasvava lapse heaks ühendavad vanemad ja vanavanemad oma võimalused, et laste unistused teoks teha. Meie asendus- ja turvakodudes peatuvatel lastel kahjuks enamjaolt selline tugipere ja kallid lähisugulased puuduvad ning annetaja toetus on nende jaoks ainus võimalus unistuse täitumiseks. Jõuluvana saab olla natukene toeks, tuues meile tuttavat jõulurõõmu ja maisemate soovide täitumist ka nendele lastele, kelle koduks on sellel jõulukuul laste turva- või asenduskodu (lastekodu).

Peremajade soovide hulgast võib leida nii võileivagrilli, tolmuimeja, pesumasina, käru väikelaste jaoks kui ka pehme nurgadiivani, kuhu pere lapsed üheskoos telerit vaatama mahuksid. Kingitused peavad olema kvaliteetsed, sest nende kasutustihedus on palju suurem kui tavapere kodumasinatel ning on oluline, et näiteks peremaja kasutuses olevat köögikombaini saaks kasutada ka järgmisel ja ülejärgmisel aastal.

Miks ei saa ise kinki osta?

SEB Heategevusfond korraldab jõulupuu projekti neljandat aastat järjest. Tänavu on jõulupuul ligi 1200 lapse unistused ja lisaks peremajade soovid. Sellise hulga kingituste linnadevaheline logistika on kulukas. Samuti soovime tagada, et kingipakkides poleks kasutatud esemeid, sest paraku on selline olnud mõne varasema korra kogemus. Need on vaid paar põhjust, miks sel aastal kogume rahalisi annetusi, et laste unistused teoks teha.

Kas muud moodi saab ka aidata?

Jõulusoovide puu ei ole vaid raha annetamise võimalus. Alati on võimalik panustada ka teisti. Näiteks võttis eelmisel aastal SEB Heategevusfondiga ühendust noormees, kes ei soovinud annetada raha, vaid oma aega ja nii sai üks asenduskodu jõuluõhtuks jõuluvana. Üks tüdruk soovis aga kingituseks kõrvarõngaid ja seda unistust märkas proua, kelle hobiks on ehete valmistamine ja ta tegi sellele tüdrukule terve komplekti ehteid. Üks reklaamiagentuur tuunis oma vanad arvutid töökorda, pani need oksjonile ja saadud tulu eest soetati peremajadesse vajaminevat. Jõulusoovide puu ärgitas ka koostööle: ühe Tallinna gümnaasiumi abituriendid panid näiteks raha kokku ja nendeealine noormees sai endale akuga pardli; kingituse valik oli kõnekas — noored said aru, et see on asi, mida noormehel tõesti tarvis on. Ka sel aastal ootab Tallinnas asuv väikelaste turvakodu vabatahtlikku, kes punases mantlis ja valge habemega nende uksele koputaks ja muhedal moel lastele kingipakid luuletuste vastu kätte jagaks.