JUUKSEKASV

Mis soodustab juuksekasvu? Kas otste lõikamine paneb juuksed kiiremini kasvama?

Juuksekasvu mõjutavad:

• Õige toitumine, tervislikud eluviisid (vitamiinid, mineraalid ja muud toiteained on ka juuste kasvule väga olulise tähtsusega).

• Juuste eest hoolitsemine. Toita tuleb juukseid mitte ainult seespidiselt tervislike eluviise järgides, vaid ka igapäevaselt kodus välispidiselt ehk juukseid tuleb pesta sobiva šampooniga, kindlasti kasutada juukseotste olukorrale vastavat palsamit, nädalas kord paar teha turgutavat toitvat juukseotsamaski. Tänapäeval on saada erinevaid maske nii kuivadele kui ka katkevatele juustele, kõik nad sisaldavad ka juustele vajalikke mineraale ja vitamiine. Parimaks juukseid taastavaks tooteks valisid professionaalsed juuksurid juba 7 aastat järjest Joico Deep Penetrator Reconstructor maski.

• Liigse keemilise töötlus välimine. Värvimine ja lokitamine on täiesti lubatud protseduurid ning tänapäeval kasutatakse värvimist aina massilisemalt, aga soovituslik oleks siiski kõik keemilised protseduurid teostada juuksurisalongides, kus on selleks välja õppinud tehnikud ning kvaliteetsed tooted.

• Regulaarne juukseotste lõikamine.

• Kasutades juuste väljalangemisvastaseid ravimeid või tooteid ei saa loota tulemust paari nädala jooksul. Kindlasti tuleks läbida kogu kuur ja alles siis võib loota tulemust.

Kas madal rauasisaldus veres võib ka juustele halvasti mõjuda?
Jah, kindlasti. Juuksed muutuvad hapraks ja võib esineda ka juuste väljalangemist.

Millised salongitooted on head juuksekasvu kiirendamiseks ning paksude ning tervete juuste saamiseks?
Juuksekasvu kiirus on siiski looduse poolt määratud ja seda ei ole võimalik salongitoodetega reguleerida.

Kas juustele kasulikum on magada pikad juuksed lahti või kinni?
Pikad juuksed on ehteks kui nad on heas korras ja kenasti lõigatud. Pikkade juuste puhul on siiski mugavuse küsimus, kas magada juuksed patsis või lahtiselt.

Kuidas tulla toime pikkade juustega füüsiliselt koormava maadlustrenni ajal?
Kui tööalaselt või treeningute tõttu on vaja juuksed täiesti kinni panna, on otstarbekam mitte lõigata näoäärseid juukseid lühikeseks, vaid jätta nad piisavalt pikaks, et kõik juuksed patsi ulatuksid. Kui tegemist on maadlustreeninguga, kus paratamatult tuleb ette ka rüselemist, on juusteprobleem ilmselt paratamatu. Sel juhul tuleks lihtsalt võtta asja positiivselt ja ennast mitte häirida lasta.

• Minu juuste-piir näeb piltlikult välja selline …… ^ …… , st keskel on väike lõik, kus juuksed ei kasva sarnaselt teistega ja jääb “auk”. Kas on mingi maine seletus sellisele nähtusele ja kas seda annab mingil moel muuta?

• Mul kaks poega, mõlemal kuklal kaks pöörist ja teatud pikkuses juuksed hoiavad kui kukehari. Ainus kellele selline soeng meeldib, olen mina. Pisipojal veel otsaees ka väike pööris. Tütrel sellist vahvat omapära ei ole. Teistel suguvõsas nii pole. Kas ja kui kaugelt võib olla pärit selline vahva “minu poegade tundemärk”?

Juuksekasv on sündides kaasa antud. Pööriseid, juuksekasvupiiri ja juuste mahtu/paksust pole kahjuks võimalik kuidagi muuta. Juukseid lõigates peaks juuksur alati arvestama antud probleemiga.

LOOMULIKUD LOKID

• Kasutan nii kord nädalas sirgendajaid ja tukka kallal käin nii üle päeva. Millised kuumakaitsevahendid on kõige kasulikumad? Kui hullusti üldse sirgendamine juukseid lõhub?

• Praegu silun hommikul juuksed enamvähem sirgeks, aga niiske ilma korral tõmbuvad juuksed kohe kohevaks ja koledalt lokiliseks. Kas on olemas spetsiaalseid vahendeid, millega selliseid juukseid hooldada?

• Mu tumedad lühemapoolsed juuksed ei ole väga tugevad ega tihedad. Milliseid hooldusvahendeid soovitaksite?

• Kas on olemas sellist nö universaalset juukselõikust, mis sobiks lokkidele ja samas oleks suhteliselt kergesti hooldatav, kuid samas oleks ka midagi rohkemat kui lihtsalt poolpikad juuksed?

Loomuliku lokiga on tänapäeval palju erinevaid võimalusi:

• Keemiliselt sirgendada, kui lokk häirib.
• Triikida juukseid sirgeks kuumades sirgestajatega (soovitavalt keraamilise plaadiga sirgestajad ja kuumakaitse enne juustele pihustada).
• Tuua oma lokk viimistlusvahenditega esile ja kanda lokki uhkusega — lokk on alati moes.
• Lokkis juuksele sobivad erksad vasksed toonid ja sügavad tumepruunid toonid. Sügavad ja säravad toonid muudavad juuksed mahlaseks ja loki ilu tuleb esile.
• Kasutada kuivatamiseks difuuserit või lasta vabalt õhu käes kuivada.
• Lõigata julge soeng, mis sobiks üldise stiiliga.
• Kasutada niisutavaid hooldustooteid ja viimistlusvahendeid, et anda juustele elastsust ja paindlikkust.

Lõppviimistlus ja lakid võiksid olla valitud niiskuskindlate toodete hulgast, et vältida soengu kadumist niiskuse mõjul.

Kindlasti ei soovita:
• Lokkis juustesse mitmevärvilisi salke (juuksed tunduvad ülikuivad ja kahused, lokkis juukses salgud mõjuvad ebamääraselt).
• Üle 2 astme heledamat värvi oma loomulikust toonist (lokkis juuksed on loomuomaselt kuivad ja liialt hele toon muudab üldmulje rikutuks ja pusaseks).
• Triikida juukseid ilma kuumakaitseta.

HOOLDUS, HOOLDUSVAHENDID

Õigete toodete valikuks oleks õige pöörduda salongi nõustaja juurde, et juba kohapeal analüüsida peanaha ja juukseotste olukorda ning koduseid harjumusi.

Juuste elutu olukorra parandamiseks on vaieldamatult parim võimalus külastada korralikku juuksurisalongi, kus tehakse Joico juukseid taastavat hooldust. Ühe päeva jooksul on võimalik ravi korrata 3 korda, et saavutada maksimaalne tulemus. Kui koduseks hoolduseks kaasa muretseda ka hooldustooted, ei tunne te oma juukseid kuu aja pärast enam äragi.

Millised on kõige suuremad vead, mida tehakse juuksehoolduses, ja suuremad valearusaamad, mida tuleks vältida?
• Šampooniga pestes hõõrutakse pikkade juuste osti kui märga pesu, kahjustades sellega mehaaniliselt juukse sarvkesta.

• Palsam kantakse vesimärgadele juustele, lahjendades nii toote ja kaotades selle õige mõju. Palsam kantakse käterätikukuivadele juustele.

• Palsamit ei hõõruta peanahale, vastasel korral läheb pea ruttu rasuseks.

• Juukseid võiks värvida spetsialisti juures, et vältida ebasoovitavat tulemust.

• Kodus värvi tumedast heledaks muutmine ja vastupidi võib lõppeda tõelise fiaskoga, parem kasutada spetsialisti abi.

Kui tihti ja kas üldse on vajalik vahetada juuksehooldussarja?
Professionaalse sarja puhul otsest vajadust hooldusvahendit vahetada ei ole. Kui on tunne, et üks toode hakkab igavaks muutuma, siis on ka aeg toode vahetada.

Kui hooldavate toodete kasutamine ära jätta, muutuvad juuksed taas tuhmiks ja kuivaks?
Kui me juukseid sageli peseme, kuivatame, föönitame, päike neid pleegitab, tuul sasib, merevesi mõjub kui soolalahus…..ikka on vaja hooldusvahendeid.

Kas on tõsi, et silikooni sisaldavad juuksehooldusvahendid võivad oma kunstlike ainete sisalduse tõttu mingil hetkel hoopis juustele kahjulikuks muutuda?
Silikoonid jagunevad:
• Vees lahustuvad — ohutud ja eemalduvad iga kord, kui juuksed puutuvad kokku veega.
• Šampoonis lahustuvad — kahjutud ja eemalduvad iga järgmise pesukorra ajal.
• Vees ja šampoonis mittelahustuvad silikoonid (enamasti poetoodetes) — kahjulikud juustele. Ladestuvad juukse pinnale ja ei lase juustesse vajalikke toiteaineid, mineraale ja vitamiine, raske on juukseid värvida ja keemilised lokid ei jää juustesse.

Kas igapäevane juukselaki/tugeva juuksegeeli kasutamine on juustele või peanahale kuidagi kahjulik?
Ei ole, kui tooted on kvaliteetsed ja eemalduvad šampooniga. Väga sageda ja mahuka kasutamise puhul võib kasutada spetsiaalselt sügavpuhastavaid šampoone näiteks korra paari nädala jooksul.

Juuksed ei kuula sõna üldse — soengu tegemisel ei aita vaht, geel vms. Juuksed on head tugevad. Mis teha?
Soovitaksin veenduda, et on lõigatud sobiv lõikus. Juukselõikus on juuste hoidmise võti, siis alles tuleb kõik muu.

Mul on suhteliselt õhukesed juuksed, mis niiskes õhus lokki lähevad. Oskate ehk soovitada mõnda head toodet, mis aitaks juustel kuivana lokilisust säilitada jätmata samas „märja juukse” efekti?
Lokk sõltub palju ka lõikusest, aga mõnusa loki saab Joico Curl Definder geeli ja Curl Activatori abil, hästi sobib ka Tigi Small Talk.

Kas juuksemaskide kasutamine on hädavajalik või piisab ka ainult heast šampoonist ja palsamist?
Kõik sõltub juuste olukorrast ja kliendi soovist. Kui juuksed on värvitud, soovitaksin kindlasti ka turgutavaid maske kasutada.

Kas takjajuureõli tõesti on selline imerohi, mis võtab kõõma ära ja paneb juuksed imekombel kasvama?
Rahvameditsiiniraamatutest leiab kindlasti vajalikku infot.

Kas juukseotsaõli tuleb panna kuivadele või märgadele juustele?
Juukseõli võib lisada maksimumefekti saavutamiseks enne käterätikukuivadesse juustesse enne kuivatamist ning ka kuivadesse juustesse. Õli võib vajadusel lisada päeva jooksul veel ja veel. Oluline on mitte ületada soovitatud kogust ehk 2-4 tilka.

Mida soovitate kasutada, kui föönitan ja sirgendan juukseid väga tihti?
Sirgendamiseks on vastavad tooted enamusel tootesarjadel. Minu lemmikuks on Tigi S-Factor sari, mis kaitseb juukseid kuuma eest.

Mind huvitaks, millist šampooni ja palsamit soovitate just kuiva peanaha puhul (sh juukseid langeb välja rohkem kui tavaliselt)?
Kuiva peanaha puhul sobib hästi Joico Daily Treatment shampoon või Moisture Recovery shampoon.

Ma pole lahti saanud vajadusest (või harjumusest?) väga tihti juukseid pesta. Kuidas pesemisrutiine valutumalt muuta?
Juuste sagedast pesu ei peaks kartma, kuna tänapäeval on ka selleks vastavad šampoonid olemas, maheda toimega ja mõeldud igapäevaseks pesuks. Ennekõike on oluline hea enesetunne ja kaunis välimus.

Suvine juuksehooldus

Kuidas mõjutab liigne päikese käes viibimine juuste seisukorda lisaks värvi tuhmumisele? Milliseid juuksehooldusvahendeid tuleks suvel kindlasti kasutada?
Suvel tuleb kindlasti pöörata oma juustele erilist tähelepanu. Kindlasti tuleks nädalas korra kodus teha juustele toitvat maski.

Päike on intensiivne, kuumus kuivatab, meresoolad ladestuvad juustesse jne. Pärast suveperioodi ja ka talviseid soojamaareise oleks õige külastada salongi ja teha oma juustele üks korralik niisutav SPA hooldus.

Suvel peaks ka kindlasti vaatama üle oma juuksehooldusvahendid. Tooted võiksid sisaldada tugevat UV-kaitset, kasulik oleks kasutada ka pähejäetavaid palsameid, mis omakorda on juustele väga kaitsvate omadustega.

Ka viimistlusvahendid kaitsevad päikese ja merevee eest, jäädes kaitsva kihina juuksepinnale.