Delfi Naistelehe lugejate küsimustele jätkab vastamist salon+ koolitusjuht ja vanemstilist Ly Duglas.

JUUSTE VÄLJALANGEMINE

• Kuidas ennetada juuste väljalangemist? Mis on kõige tõhusamad vahendid juuste väljalangemise puhul?

• Kas juuste väljalangemine on naistel päritav? Mida soovitate meestele juuste hõrenemise puhul?

Juuste väljalangemine on probleem, millega puutuvad kokku paljud. Põhjused võivad olla selleks erinevad:
• stress
• tugevad ravimid
• ületöötamine
• hormonaalsed häired
• rauapuudus
• rasedusega seotud hormonaalsed kõikumised
• geenid jne

Kui tegemist on väljalangemisprobleemidega, siis ei aita patsis kandmine ega juuste kammimisest loobumine.

Tõsisema mure korral on soovitatav pöörduda endokrinoloogi juurde vastuvõtule, et siis juba ka vereproovidega selgitada, kas on võimalik kuidagi probleemile lahendus leida.

Raseduse ja rasedusjärgse imetamise puhul on juustega seotud probleemid üldlevinud. Mõnel juhul on väljalangemine vaevalt tajutav, teisel juhul aga võivad juuksed langeda välja massiliselt ning põhjustada küllaltki suurt meelehärmi. Soovitan siiski säilitada külma närvi — kõik taastub aja jooksul ning liigne stress ei soosi kindlasti olukorra lahenemist.

Soovitatav on juba ennetavalt (rasedusperioodi lõpus või vahetult sünnituse järgselt) kasutada väljalangemise vastaseid šampoone, palsameid ja seerumeid. Need tooted aitavad puhastada peanahka ja aktiviseerivad nahaaust vereringet, soodustades sellega juuste kasvu. Selliseid tooteid pakuvad paljud firmad: Alterna, Nutri-Ox, American Crew (meestele) jne.

Kui juuksed siiski väga tugevalt välja langevad ja olukord muutub väga häirivaks, oleks ilmselt otstarbekas ajutiselt otsustada lühema lõikusvariandi kasuks, et uued juuksed jõuaksid järele kasvada.

Meestele on eraldi tooted American Crew meestesarjas, mis on spetsiaalselt mõeldud juuste hõrenemisprobleemide korral kasutamiseks.

Kahuks geneetiliste probleemide puhul ei aita ükski imeravim (muidu meil väljalangemise probleeme ju ei esinekski) ja lõpuks tuleb siiski silmitsi seista juuste hõrenemisega, aga nende toodete õigeaegne kasutuselevõtt lükkab juuste hõrenemise probleemi ajaliselt edasi.

RASVASED JUUKSED

•Kuidas hooldada juukseid nii, et nad muutuks päevaga rasvaseks ja oleksid kohevad?

•Kui mul on rasvased juuksed, st pean igapäev pead pesema. Samas on juuksed alt poolt kuivad. Millist šampooni ja palsamit kasutada?

•Juuksed muutuvad väga kiiresti rasvaseks, eriti juuksejuured, kuid samas on mul väga kuiv peanahk, mis tihtipeale ka kestendab. Kas ma peaks kasutama kõõmavastast šampooni või isegi kaks erinevad mõlema probleemi jaoks?

Rasused juuksed annavad märku rasunäärmete talituse häiretest ja vahel on probleemiks ka kui tegemist on väga peenekoelise juuksetüübiga.

Õige käitumine rasuse peanaha korral:

• Vali spetsialisti abiga õige šampoon ja palsam.

• Kõikide peanahaprobleemide puhul on ideaalne toode Joico Daily Treatment šampoon. Tegemist on ravišampooniga, mis rahustab ja puhastab peanahka, aitab ravida kõõma, sobib ideaalselt nii rasusele kui ka kuivale ja tundlikule peanahale. Kasutatakse kui ravitoodet: 14 päeva pese iga päev, 14 päeva üle päeva ja edaspidi vastavalt vajadusele või alternatiivtootena.

• Puberteediiga on ka üks aeg kus hormonaalsed häired võivad põhjustada vajadust sagedamini juukseid pesta.

• Väga õhukese tekstuuriga juuksed vajavad ka sagedasemat juuksepesu. Sageli on lahenduseks ka kergemate pihustatavate palsamite kasutamine.

Korrektne peapesu:
• Pese peanahk šampooniga.
• Kuivata käterätikuga liigne vesi.
• Soovi korral lisa juuksemask, hoia nõutud aeg (ära pane peanahale!).
• Loputa ja kuivata liigne vesi käterätikuga.
• Lisa palsam, hoia nõutud aeg (ära pane peanahale!).
• Loputa.

Alati peaks palsam olema kõige viimane komponent, kuna juuksemaskid on mõeldud juuste ravimiseks sügavuti ning palsamid kaitsma ja siluma sarvkesta.

Kõõm

Mehel on kõõmataoline asi peas. Ja samas on peanahal punased laigud. Nahaarst ütles, et on kõõm; juuksuris öeldi, et pole kõõm. Ta kasutab kõõmavastast šampooni, kuid ei midagi ei muutu (natuke aega pole, aga mõne tunni pärast tekib uuesti). Mis see võib olla?

Peanahaprobleemide puhul on kaks võimalust:
• Proovida abi saada salongis müüdavatest professionaalsetest juuksehooldusvahenditest, mis on spetsiaalselt mõeldud tundlikule peanahale ja kõõmaprobleemide leevendamiseks.
• Kui aga tegemist on tõsisema probleemi või rasunäärmete põletikuga, tuleks siiski abi järele pöörduda nahaarsti poole.

Tihti on peanahal olev valge ketendus eksitav ja arvatakse, et tegu on kõõmaga. Tegelikult aga on põhjus laiatarbešampoonides, mis sisaldavad vees mittelahustuvaid silikoone. Silikoon katab juukseid ja peanahka ning teatud aja möödudes hakkab peanahk ketendama. Sel juhul oleks otstarbekas vahetada toode professionaalse toote vastu ja probleem kaob.

KUIVAD JUUKSED

•Millist ravi soovitate, kui juuksed on igapäevasest föönitamisest väga kuivaks ja lendlevaks muutunud? Milliseid vahendeid kasutada, kui juukseotsad on värvimisest kuivaks ja takuseks muutunud?

•Heledast toonist loobuda ei taha ja lõikamas käin ka üsna regulaarselt. Ega otsad katki olegi, aga on nii kuivad ja karused, et kui juba lõikamiseks läheb, siis ikka 10-15 cm peab alati maha võtma. Paar pesu kodus pärast juuksuri juurest tulekut ja jälle on juuksed kuivad.

•Pool aastat tagasi lasin omad pikad juuksed värvida kahe värviga: alt tume pealt hele. Juuksed muutusid pärast seda kuivaks ja hapraks. Olen proovinud juuksemaske, niisutavaid juustesse jäetavaid palsameid. Aga ei aita.

•Olen elanud nüüdseks juba aasta aega soojal maal. Juuksed kasvavad palju kiiremini kui Eestis, kuid samas jälle juukseotsad on niivõrd kuivad, et lausa murduvad. Kuidas saada juukseotsi tugevamaks ning juuksed täispikkuses läikivamaks?

Kuivad juuksed on reeglina kas vale hooldamise tagajärg või on tegemist loomuliku lokiga juustega, mis on juba oma loomult kuivad.

Juukseotsad on probleemiks just poolpikkade või pikkade juuste korral. Kui mõelda, et aastas kasvavad juuksed 12 cm, siis poolde selga juuste juukseotste vanus võib olla juba 4-5 aastat vanad.

Me peseme juukseid mitu korda nädalas, kammime, harjame, föönitame ja triigime……värvime ja käime basseinis ning soojal maal. Juuksed on salvestanud kogu selle ajaloo enda sisemusse.

Kui me nüüd soovime, et nad oleksid ilusad, terved ja läikivad, siidised ja kaunilt langevad, peame nende eest ka kogu aeg väga hästi hoolitsema:
• Suvel ja reisidel soojale maale vajavad juuksed eraldi päikese eest kaitset (selleks on spetsiaalsed päikesekaitsevahendid UV-kaitsega).
• Kloorivee ja meresoolade eest tuleb ka juukseid kaitsta, kuna mõlemad kuivatavad juukseid (vajalikud tooted leiad salongidest).
• Talvel vajavad juuksed kindlasti lisaniiskust, et nad ei muutuks rabedaks ega hakkaks murduma.

Ülikuivade juukseotste korral soovitan kord paari kuu tagant külastada salongi ning lasta oma juustele teha sügavalt niisutav hooldus, mida siis kodus juba on võimalik hoida ja säilitada õigete toodetega.

Joico pakub kuivadele juustele Moisture Recovery sarja, kus on nii šampoon, igapäevane palsam kui ka üliniisutavad juuksemakid peenekoelisele ja karmile juuksestruktuurile eraldi.

Tigi pakub üliniisutavat Oatmeal&Honey tootesarja, Alternal on üliniisutav Caviar sari, kaasa arvatud tugevalt niisutav Caviar juuksemask.

JUUSTE KATKEMINE

Mis põhjustab juuste katkemist ja kuidas peaks juukseid hooldama, et seda vältida?
Juukseotste lõhenemise puhul soovitaksin kasutada juukseotsi toitvat õli. Paar tilka õli masseeritakse käte vahel ning silutakse juukseotstele kas niisketesse, kuivadesse või nii niisketesse kui kuivadesse. Juukseõlid kaitsevad nii kuuma kui päikese eest.

Lisaks soovitaksin õrnade katkevate juuste puhul kindlasti veenduda, et viimistlusvahendid mida kasutate, oleksid tugeva kuumakaitsega. Kindlasti üheks määravaks teguriks on ka toitumine ja tervislikud eluviisid.

Toitvad juuksemaskid kord nädalas ei tee ka paha.

ÕHUKESED JUUKSED

•Mida teha, et õhukesed juuksed paksemad näiksid? Mõni toode või äkki teistmoodi lõikus?

•Kas järguline lõikus näitab õhukesi juukseid paksematena? Hiljuti kuulsin väidet, et tuleb just ühepikkused hoida.

Õhukesed juuksed on kui eestlase kaubamärk:)

Kahjuks ei saa kirja teel õhukese juukse puhul anda nõu lõikuse koha pealt. Kõik sõltub täpselt juuksestruktuurist ja -kasvust.

Väga probleemse juukse korral soovitan registreerida konsultatsiooniaeg juuksurisalongi ning kuulata ära juuksuri ideed. Erinevate juuksetüüpide puhul aitab väga tekstuurne ja järguline lõikus ning vastupidi ka ühepikkune lõikus. Õiget nõu saaks siin anda vaid juukseid nähes.

Kindlasti on peenekoeliste juuste puhul palju abi tootevalikust. Erinevatel firmadel on pakkuda palju tooteid, mis lisavad kohevust ning annavad juustele tuge.

Toon näitena Joico kaubamärgi Body Luxe tooted (tooteid võib asutada igapäevaselt, nad ei muuda juukseid raskeks ja ei ladestu juustele).

Kas väga õhukestesse juustesse on võimalik pikendusi panna?
Soovitan teil konsultatsiooniks pöörduda Norde salon+ salongi stilist Janeli Leppiku juurde. Janeli on Balmain juuksepikenduste koolitaja ja oskab kindlasti kõige paremini nõu anda.

RASEDUSE MÕJU

• Kui suur on tõenäosus raseduse ajal juuksetekstuuri muutumiseks? Olen kuulnud et paljud on peale seda oma lokkidest ilma jäänud? Kas seoses rasedusega kadunud lokid võivad veel kunagi tagasi tulla?

• Mul on sünnitusest möödas üle 8 kuu, juukseid tuleb peoga peast ära. Tegin kuuri energiat andvate ampullidega, mis pidid juuksed kinni panema, aga see mõjus vaid mõneks nädalaks. Olen söönud ka vitamiine, mis spetsiaalselt imetamise ajaks mõeldud. Ei aita miski. Mida veel annaks teha? Milliseid tooteid peaksin kasutama?

• Pärast rasedust on mu juuksed ikka palju muutunud: ei ole nad nii läikivad, väga palju kammides ja pestes tuleb juukseid ära. Olen proovinud igasuguseid vahendeid, kuid tulutult. Kuidas taas oma juuksed korda saada?

• Olen alati olnud uhke oma suure juuksepahmaku üle. Paraku pärast oma viimast rasedust on juuksed täielikult muutunud. Lapse sünnist küll aasta möödas, kuid juustel endist sära ei ole. Juustevahetus toimus ära, st et kõik juuksed, mis välja langesid, asendusid uutega, kuid juuste väljanägemine on kohutav: takune pundar. Käisin küll juuksuris ja lasin juustele õrnad triibud teha ja natuke lühemaks lõigata, kuid juuste väljanägemist miskit paremaks ei muutunud. Nüüd olen endamisi kaalunud, et äkki peaks üldse loobuma oma allapoole õlgadest juustest ja proovima lühemaid soenguid?

• Raseduse, lapse sünni ja hormoonravi tagajärjel on juuksed omadega suht läbi. Lasin umbes kuu tagasi juuksed just lühemaks lõigata, et katkistest otsadest lahti saada ning värvida ja triibutada, et juuksed elujõulisemad välja paistaksid. Suht kiiresti peale lõikust olid katkised otsad tagasi. Nüüd hakkasin ka Viadermi kapsleid sööma lootuses, et äkki olukord paraneb. Missuguseid juuksehooldusvahendeid tuleks kasutada, et olukord nagu paremuse poole liikuma hakkaks?

Sünnitusjärgne juuste väljalangemine on tavapärane ja loomulik protsess.

Tavajuhul pole paanikaks põhjust ning juuste tihedus taastub. Juhul, kui olukord tundub eriti tõsine olevat, võib südamerahustuseks endokrinoloogi vastuvõtule registreeruda. Nemad teevad juba kõik vajalikud uuringud ning vajadusel määravad ravi.

Hästivarustatud juuksurisalongides on saadaval erinevad (Nutri Ox, Alterna Life Restore sari jne) juuste väljalangemise vastased tootesarjad. Kõik need aitavad kiiremini taastada juuste kasvu ning leevendavad väljalangemist. Kuna need tooted aitavad parandada nahaalust vereringet, kasvavad ka väljalangenud juuste asemele kiirmini uued noored elujõulised juuksed. Kuna tegemist on hormonaalse muutusega organismis, pole seda võimalik täielikult vältida. Asjasse tuleks suhtuda rahulikult, et liigse stressi ja murega asja mitte hullemaks teha.

Juhul, kui on tegemist geneetilise probleemiga, on tootesarjad (Nutri Ox, Alterna Life Restore), mis aeglustavad väljalangemisprotsessi. Aga kindlasti ei ole olemas vahendit, mis peataks täielikult geneetilise juust väljalangemise.