Eestis on juust küll juba sajandeid tuntud toiduaine, kuid seda peamiselt mõisades ja rannarootslaste hulgas. Kohalikud elanikud olla juustu pigem kahtlusega suhtunud. Tänapäeval on juust rohkem kui 4000 erineva sordiga küll oma koha meie toidulaual kindlustanud, kuid mida teha juustuga jõuluajal?

Toidublogija ja ajakirja Mari köögitoimetaja Tuuli Mathiseni arvates on olemas mitmeid huvitavaid viise, kuidas juustuga traditsioonilisi toite veidi huvitavamaks teha.

“Suupistelauale võib näiteks valmistada koosluse piparkoogist ja sinihallitusjuustust, mis on samavõrra lihtne teha kui intrigeeriv maitsta. Samuti sobiks piduliku jõuluõhtusöögi juurde suurepäraselt suupisteteks tillukesed pirukad, milles saab näiteks kombineerida pirni ja sinihallitusjuustu või Mustapekka gurmeetoorjuuste. Näiteks on suurepärase maitsega kõrvits koos tšillise toorjuustuga ning peet koos küüslauguse toorjuustuga. Samal ajal on see niivõrd lihtne — väike taignatükike, mille peal on köögivili ja selle peal omakorda juust. Kui see ahjust läbi lasta, siis ongi lihtne soe suupistekrõmps olemas,” arvab Mathisen.

Juustu sobib hästi ka põhiprae puhul — näiteks võib ju prae juurde pakutavad kartulid või juurikad juustukatte all küpsetada. Siinkohal soovitab Tuuli Mathisen proovida kodumaist itaaliapärast Forte ja Forte Speciale kõvasid juuste ning erinevaid delikatess-toorjuuste.

Kõvemaid juuste kasutades saab valmistada lisandiks maitsva köögiviljapesto, mis võiks laual asendada tavalist leivamääret. Näiteks Fortega valmistatud peedipestoga ei saa lihtsalt eksida.

Juust ja magustoidud ei pruugi esmapilgul olla kõige sobivam kooslus, kuid Mathisenil on siinkohal teistsugune arvamus. “Miks mitte katsetada, kuidas maitseb rikkalik šokolaadikook koos tšillise toorjuustu lisandiga?” arvab ta.

Juustukandiku valmistamine on omaette kunst

Loomulikult on juust alati suurepärane suupistekandikul. Siinkohal soovitab Valio toote- ja brändijuht Jana Aleksius arvestada maksimaalselt 3-5 juustusordiga, sest külalistel on teatavad piirid maitsete vastuvõtmisel. Samuti tasub kandik külmikust välja võtta umbes tund enne serveerimist, et maitse ja lõhn toatemperatuuril võimenduks. Lisandid tasuks kandikul juustust esialgu eraldi hoida, et erinevad maitsed liigselt ei seguneks.

Mida pakkuda aga juustukandikul lisandiks? Magusatest sobivad kõiksugu puuviljad: pirn, viigimari, viinamari, õun ja kõiksugused kuivatatud puuviljad. Pähklitest on maitsvaks lisaks kreeka pähklid ja mandlid. Samuti on saanud trendikas juustulisand igasugustest moosidest ja marmelaadidest, näiteks tagavad hea koosluse murakamoos ja maasikatoormoos.

Soolased lisandid on samuti laialt levinud — proovimist väärib kindlasti roheline salat, värske petersell, oliivid, kreekerid ja baguette’id.

Juust olemas. Aga vein?

Veini valimisel tuleb olla kindel, et juustu ja veini maitse oleks kooskõlas. Seetõttu tasuks kõva juustu kõrvale pakutava veini puhul jälgida, et see oleks parkaineterikkam, pehmema juustu juurde võib pakkuda aga nooremat ja happelisemat veini.

Vanema juustu kõrvale sobib ka vanem vein — otsi sellele kaaslaseks üks väärikas punane vein. Toorjuuste võiks aga kombineerida hoopis valge, kerge ja värske veiniga, aga miks mitte ka vahuveiniga.