Hiljuti avaldasid Suurbritannia psühholoogid põrutava avastuse: nimelt tegid nad kindlaks, et värvide mõju on universaalne ning ei sõltu ei soost, vanusest, rahvuslikust kuuluvusest ega kultuurist.
Niisiis, kui tahad meeldivalt suhelda, vali selleks sobiv värv.

Naine punases: Ole ettevaatlik

Punane on armastuse, vere ja sõja värv. Punasesse riietunud naisesse suhtutakse kui julgesse, enesekindlasse ja elujõulisse inimesse, kes on alati valmis millekski uueks. Ta tõmbab endale tähelepanu ning tekitab uudishimu. Punane ei kao iialgi massi hulka ära. Samas tõmbab sageli ligi ka neid, keda ei oleks vaja. Rahulike inimeste jaoks, kes ei kaldu argessiivsusele ning oskavad tegutseda läbimõeldult, signaliseerib punane alateadvuslikul tasemel ohtu.
Pealegi on see kõige tugevam värv, mida võib tunda isegi kinnisilmi. Punase lühiajaline mõju kindlustab energia juurdevoolu, liiga pikk aeg aga tõstab vererõhku, tekitab südamepekslemist ning tõstab adrenaliini taset veres.
On kindlaks tehtud, et punane värv kutsub esile organismi füsioloogilise vastureaktsiooni juba sekundi sajandiku jooksul.
Kuidas kanda? Kas vähe või harva. Ei tasu nii erksalt riietuda, kui ees seisab pikk ja/või tõsine suhtlemine. Kui on aga vaja endale lihtsalt tähelepanu tõmmata, siis on punane just omal kohal. Eriti soovitav on punane õhtuse valgustuse ajal, siis ei tundu see nii väga agressiivne.

Naine sinises: Kurbusest rõõmuni

Sinise värvi toime on täielik vastand punasele. See rahustab, alandab vererõhku ja pulsisagedust. Muide, palju sõltub siin toonist, mis võib esile kutsuda nii positiivset kui ka negatiivset suhtumist. Erk ja helesinine on meeldiv toon ning see tekitab sümpaatiat vestluskaaslase vastu ja ka soovi olla tema lähedal. Vastava atmosfääri puhul tekitab see lausa seksuaalseid tundeid. Sügav tumesinine värv võib aga inimeses esile kutsuda kurbust, isegi depressiooni.
Kuidas kanda? Tumesinist vaid siis, kui see on hädavajalik. Või siis ühendatult suure hulga valgega. Mida heledam on sinine, seda suurema „ala“ võib talle riietuses jätta.

Naine mustas: Lein, hirm, stiil?

Väikesed lapsed võivad lausa nutma puhkeda, kui neile läheneb üleni musta rõivastatud inimene. Ja kuigi aastatega me mõistame musta eeliseid (muudab meid saledamaks, teeb pikemaks ja vähendab ümbermõõtu), ühendame seda alateadvuses ikkagi pimeduse, mure või koguni õelusega.
Must teeb tuju halvaks, loob suhtlemisel distantsi ning tekitab arusaamatust.
Kuidas kanda? Aktsentidena või, vastupidi, foonina erksatele, värvilistele ja huvitavatele detailidele ning aksessuaaridele.

Naine neoonis: Avalik protest

Ebaharilikult erksate luminestseeruvate värvide mõju on üpris komplitseeritud. Need võivad teadvuse tasandil isegi meeldida, kuid alateadvuslikult tekitavad hirmu ja ärritust. Suheldes selliselt riietatud inimesega võib juhtuda, et me ei saa ise ka aru, miks meil äkki halb hakkas.
Kuidas kanda? Parem on üldse mitte kanda. Värv, millist on võimatu looduses leida, mõjub hukutavalt psüühikale ning võib saada lausa neuroosi põhjustajaks. Kui aga kihk sellise värvi järele on tõesti väga suur, siis võiks ehk piirduda vaid käekotiga.

Naine pastelsetes toonides: Õrnemast õrnem

Igasuguste värvide pastelsed toonid assotsieeruvad helluse, pehmuse ja vaoshoitusega. Inimesega, kes on selliselt riietatud, tunneme end kaitstuna. Me usaldame teda teistest sagedamini, oleme tema ees siirad ja avaldame talle avalikult oma tundeid. Ning isegi kui pettume, siis järgmisel korral tunneme taas suurt poolehoidu. Kiindumine sellistesse värvidesse on alateadvuslik.
Kuidas kanda? Regulaarselt, olgu või rätikutena, sallidena või teiste aksessuaaridena.
Muide, pastelset roosat soovitavad psühholoogid kriisi ajal sagedamini kanda. See vabastab ärevustundest, kinnismõtetest ning loob ümberolijates tunde, et kõik saab korda.

Naine kollases: Päikene

Nii nagu päikesekiired, tekitab ka kollane värv inimestes õnne- ja rõõmutunde.
Samas võib see ka väsitada, kui selle mõju kestab kaua. Kollast värvi riided lisavad vestluskaaslasele enesekindlust ning tõstavad tema enesehinnangut, see teeb suhtlemise kergemaks, vabastab valest tagasihoidlikkusest ning just sellepärast peetakse kollast ka kergemeelsuses märgiks. Käitumine kollasesse rõivastatud inimese suhtes on väga vaba. Võib-olla just seetõttu meeldivad kanaarilindude toonid naiste riietuses kõige enam 18-20-aastastele meestele. Veidi vanemate jaoks tunduvad need aga mitte eriti tõsiselt võetavatena.
Kuidas kanda? Kui jätkata võrdlust päikesega, siis oleks hea, kui lisada riietusse mingi „pilveke“. Hall, sinine või must summutavad ja siluvad liigse erksuse tunde ning toovad sisse harmooniat.

Naine rohelises: Ainult rahu!

Roheline värv mõjub kõige soodsamalt. See tekitab stabiilsuse ja rahu tunde, kaotab pinge. Ega asjata ei eelista meditsiinitöötajad oma vormiriietuses rohelist värvi. Rohelisse rõivastatud inimesesse suhtutakse positiivselt, kuid… soovi temaga suhtlemist jätkata ei teki. Eks me ju kaldume oma tundeid projitseerima vestluskaaslase peale. Kui pärast vestlust tekkis liigse lõdvestumise tunne, siis see, kellega me rääkisime, tundub meile inertne ja flegmaatiline.
Kuidas kanda? Vastavalt olukorrale — juhul, kui on vaja saavutada ülalkirjeldatud psüühilist seisundit ja efekti. Mida tumedam ja sügavam on toon, seda enam tekitab paigalseisu tunnet.

Naine valges: Kas neiu või…

Pruut või õnnetut maapealset elu elanud vaim. Sellised mõtted tekivad enamikel inimestest, kui jutt käib valgest värvist. Seda seostatakse puhtuse ja süütusega. Kuid valge võib ka eemale tõugata, enamgi veel — lausa hirmutada. Isegi siis, kui valgesse riietatud inimene näeb välja kaunis ja elegantne, suurendame endalegi aru andmata vahemaad enda ja tema vahel ning eelistame jälgida teda kõrvalt.
Kuidas kanda? Väga sundimatult (kuigi valge otsekui nõuaks täpsust ja korralikkust). Samas tuleb julgelt ära kasutada kõige erinevamaid valge toone. Näiteks karikakra õielehtede värv näeb välja hulga soojem kui esimese lume värv.

„Tõeliselt hästi riietatud inimeseks võib nimetada vaid seda,

kes arvestab peale iseenda ka teiste inimestega“.

Pierre Cardin

Allikas: Dobrõje Sovetõ, 12’2009