Liigne kokkupuude päikesega võib olla tervisele kahjulik, eriti kui nahk pole pärast pikka talve eredate kiirte mõjuga harjunud. Tuleb ettevaatlik olla. Sellepärast on oluline kasutada õigeid päikesekaitsevahendeid, mis hoiavad ja kaitsevad nahka võimalike kahjustuste eest.

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) on jõudnud järeldusele: „Kuna osoonikiht muudkui hõreneb ja inimesed üle maailma päevitavad aina rohkem, on oht, et UV-kiirgusega kokkupuutest tulenevad terviseprobleemid muutuvad lähitulevikus oluliseks globaalseks terviseprobleemiks,” ütles Lee Jong-wook, WHO endine peadirektor.

Päike on üks põhiline D-vitamiini allikas. Eestlastele valmistab pigem probleeme päikesevalguse vähesus ning D-vitamiini puudulikkus, kuid seda enam on vaja end harida, kuidas tõhusalt päikest nautida. Suve ja päikese nautimine ei pea päädima päikesepõletuse, -piste või kuumarabandusega. Liigse päikesekiirguse mõju vältimiseks tulevad kasuks mõned ettevaatusabinõud, mida tuleks kindlasti järgida. Ei tohiks unustada, et lapsed on päikesekiirguse vastu eriti tundlikud. Siin on mõned nõuanded, mida päikest võttes meeles pidada.

1. Väldi keskpäevast päikest

Keskpäevastel tundidel, alates kella 12.00-st kuni kella 14.00-ni, on päike kõige aktiivsemas olekus ning päikesekiirgus on saavutanud päeva maksimumi, seda isegi Eesti kliimas. Intensiivse keskpäevase päikese eest tuleks hoiduda. Kindlasti ei ole soovituslik sellel ajal päikest võtta, pigem tuleks varjuda siseruumidesse või päikesevarju alla.

2. Vali sobiv päikesekaitsekreem

Päikesekaitsekreem on üks peamisi vahendeid, mida saame kasutada, et vältida päikesekiirguse liigset mõju nahale. Sellepärast on väga oluline valida oma nahatüübile sobiv toode, võttes arvesse keskkonna UVA-kiirte intensiivsust. Soovitatav on alati kasutada SPF 30 või suurema faktoriga kreemi. Päikesekreem peab tõhusalt kaitsma ultraviolettkiirguse B ja A vastu. Päikesekaitsekreemi tuleks nahale kanda 20 minutit enne päikese kätte minemist. Näonahk on päikesekahjustustele tundlikum ning liigne päike võib tekitada enneaegset vananemist ja kortse. Iga naise suvine päevakreem peaks olema eelkõige hea niisutaja ja sisaldama vähemalt 15 SPF-i.

3. Kanna päikesekaitsetooteid oma nahale õigesti

Päikesekreemiga ei tasu koonerdada, mõistlik on pigem kasutada suuremaid koguseid, kui riskida päikesepõletusega. Teadlased on välja arvutanud, et täiskasvanud peaksid kasutama umbes 35 grammi kreemi igal kreemitamise korral. On väga oluline, et keha oleks ühtlaselt ja hästi kreemiga kaetud.

4. Kaitse kogu keha

Nägu, huuled, silmad ja peanahk on samuti liigse päikesekiirguse vastu tundlikud. Tagajärjed võivad olla laastavad. Mida ette võtta? Kasutage spetsiaalset näokaitset ja huulepalsamit, millel on teie vajadustele vastav päikesekaitsefaktor. Kindlasti tuleks kaitsekreemi lisada ka kõrvadele, jalgadele, kätele, huultele ja kaela tagaosale. Veel mõistlikum on kreemi lisada suplusriiete paelte, ehete ja päikeseprillide alla – niiviisi ühtlustate oma jumet. Silmi kaitsevad päikese eest moekad päikeseprillid ja juukseid hoiab pleekimise eest kaunis kübar või rätik.

5. Kreemita varakult

Selleks, et kreem oleks piisavalt tõhus ja tungiks naha kõige sügavamatesse kihtidesse, on oluline, et keha saaks kreemitatud 20 või 30 minutit enne päikese kätte minemist. Kindlasti tuleks järgida toote etiketil olevaid juhiseid ja veenduda, et päikesekreemi koostisosad sobivad teie nahatüübi ja vajadustega. Mitmed looduskosmeetikabrändid pakuvad oma koostiselt puhtamaid kaitsekreeme, mis ei tohiks ärritada ka kõige tundlikumat nahka.

6. Kreemita mitu korda päeva jooksul

Päikesekaitsetooteid tuleb päeva jooksul mitmel korral uuesti peale kanda. Soovituslikult iga kahe tunni tagant, pärast ujumist või veega kokkupuutumist. Kui teil on higistamisega probleeme, on soovituslik ennast tihedamini kreemitada. Oluline on olla päikesekiirte eest järjepidevalt kaitstud.

7. Kasuta oma outfit’i päikesekaitsena

Ei ole paremat barjääri kui füüsiline barjäär ja riided täidavad seda funktsiooni, kaitstes kandjat liigse päikesekiirguse eest. Kõik sõltub muidugi materjalist, millest pluus või seelik valmistatud on, kuid kõige tähtsam on kanga vastupidavus.
Outfit’i valikul tuleks silmas pidada, et tumedat värvi ja paksust materjalist riided sisaldavad kõrgemat SPF-i kui kerge heledat värvi riie. Keha vastu liibuvad märjad riided on ohtlikud, sest tõmbavad päikesekiiri enda ligi. Moemaailm on samm ajast ees ning moeturul on väga populaarsed T-särgid, seelikud ja püksid, mis on valmistatud spetsiaalselt UV-kiirte eest kaitsvatest materjalidest.

8. Joo palju vett

Päikesekiirgus võib põhjustada kogu keha dehüdratsiooni, seega on oluline päeva jooksul palju vedelikke tarbida.
Neid nõuandeid järgides väldite päikese kahjulikku mõju ja olete liigse päikesekiirguse eest kaitstud. Ka päikest tuleb osata nautida vastutustundlikult ja alati tuleb kuulata oma keha. Kaunilt päevitunud jume on neid jõupingutusi väärt. Head päikese nautimist!

Allikas: Cancer.net

Jaga
Kommentaarid