VASTUS:

Menstruatsioon kestab üldjuhul 3-7 päeva ja menstruatsioonitsükli pikkust arvestatakse ühe menstruatsiooni algusest kuni järgmise menstruatsiooni alguseni ning see võiks olla 21-35 päeva, kusjuures regulaarseks loetakse tsüklit, mille pikkus kõigub kuni 5 päeva. Seega, eelnevate kuude kõikumised Sinu menstruatsioonitsüklis on igati normaalsed. Kuid kui Sinu viimane menstruatsioon oli põhimõtteliselt vaid määrimine, siis selle põhjuseks võib olla rasedus või menstruatsioonitsükli häire.

Kui Sa oled olnud vahekorras, siis peaksid tegema rasedustesti. Positiivse testitulemuse korral peaksid pöörduma naistearsti vastuvõtule. Kuid kui rasedustest on negatiivne ja menstruatsioon ei alga, siis tuleks testi korrata 1 nädala möödumisel esimese testi tegemisest. Kui mõlemad testid on negatiivsed, siis võid menstruatsiooni veel oodata.

Kui Sa ei ole vahekorras olnud ja rasedus on välistud, siis võib olla tegemist ka menstruatsioonitsükli häirega. Menstruatsioonitsüklile võivad mõjuda mitmesugused asjaolud: kaalulangus, emotsionaalsed üleelamised (näiteks mure, kolimine), raske füüsiline pingutus või erinevad haigused. Esialgu võid menstruatsiooni algamist veel oodata, kuid kui menstruatsioon ei alga ka paari kuu pärast, siis peaksid pöörduma lisauuringuteks naistearsti vastuvõtule.

Kõige paremate soovidega,

Aivi Sepp
LTKH noorte nõustamiskeskuse ämmaemand  
Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja