Selle müüdi juured ulatuvad aega, mil veinimeistrid hakkasid pudelites veini säilitamiseks kasutama väävlit. Kuna see polnud täppisteadus ja paljud veinid lõhnasid avamisel mädamuna ja põlenud tiku järele, lasti pudelil enne joomist avatult seista, et väävel saaks haihtuda ja veini esialgne maitse paraneks. Sellest ammusest praktikast on kujunenud väärarusaam, et värskelt avatud vein maitseb paremini, kui ta on saanud aega avatud pudelis seista. Lõpptulemus ongi see, et ka tänapäeval tellivad paljud inimesed restoranis juba avatud pudeli ja lasevad sellel kindlaksmääramata ajaperioodi — tavaliselt seni, kuni toit on valmis — seista, enne kui valavad veini klaasi.

On tõsi, et õhu käes seista laskmine pehmendab noore või väga täidlase veini tanniine ning muudab nad joomisel nauditavamaks. Enne joomist veini lahti korkimine ja pudelis seista laskmine ei mõjuta veini maitset vähimalgi määral. Seda seepärast, et tegelikus kontaktis õhuga on vaid väike kogus veini. Kuna pudelikael on kitsam kui münt, ei pääse sealt sisse piisaval hulgal õhku, mis saaks muuta kogu pudelitäit veini. Isegi kogu päeva möödumisel ei muutuks pudelis olev vein olulisel määral.

Et vein saaks tõeliselt hingata, on kaks valikut: tuleb kasutada kas dekanterit või oma veiniklaasi. Neist kahest on parem valik dekanter, kuid esimese puudumisel on sobivaks alternatiiviks veiniklaas. Vala vein pudelist klaasi ja keeruta seda seal, et õhutada veini. Loomulikult ei pea seda tegema kogu koosistumise aja, sest ka lihtsalt klaasis olev vein hingab enam kui pudelis olev.

Tavaliselt on just punased veinid need, millede puhul on õigest hingata laskmisest enim kasu. Siiski on ka valgeid veine, eriti kõrge alkoholisisaldusega, millede maitse õhu käes olles paraneb. Üldiselt veinide maitse paraneb välja valatuna 15-20 minuti jooksul. Siiski, kui tegemist on noore või täidlase veiniga, milledel on kõrge tanniinide kontsentratsioon, on hingamiseks enam aega vaja.

Kokkuvõtvalt: veinipudeli enne joomist avatuna seista laskmine pole muud, kui valestimõistetud tava, mis põhineb aastasadu vanadel praktikatel ning seda põlistavad need, kes tahavad paista veininduses teadjamad, kui nad tegelikult on. Vähem keerulisust ja rohkem head veini!

Head veininautimist!

Allikas: heavein.ee