VASTUS:

Ülemised eesmised jäävhambad võivad tõepoolest lõikuda suhu vahedega. Kui suhu on lõikunud vaid kaks keskmist jäävhammast ja nende vahel on vahe, siis edasise lõikumise käigus see vahe tavaliselt sulgub ning kui ei sulgu, korrigeeritakse viga peale jäävhammaste lõikumist. Hammaste vahel võivad olla vahed ka juhul, kui perekonnas on kellelgi sarnased vahed — sel juhul mängib rolli pärilikkus.

Ettepoole ulatuvad esimesed jäävhambad võivad viidata liiga taga asetsevale alalõuale. See probleem on meie piirkonnas elavatel inimestel tegelikult sage. Kergemate probleemide korral teostatakse alalõua kasvu suunamine koos breketraviga pärast jäävhammaste lõikumist. Rasketel juhtudel alustatakse raviga juba hammaste vahetumise perioodil alalõua kasvu ettepoole suunamisega. Tavaliselt läheb vaja veel breketravi hammaste asendite parandamiseks pärast kõigi jäävhammaste lõikumist.

Ettepoole kaldu jäävhammaste osas võiks igal juhul konsulteerida ortodondiga, et panna täpne diagnoos ja paika panna raviplaan. Varakult ortodondiga konsulteerides on vajadusel võimalik ka hambaid nihutada, kasutades selleks ära lapse kasvuspurte. Ortodont saab anda täpsemat infot ka hammaste vahel olevate vahede kohta.

Piimahammaste kulumine on normaalne nähtus. Vahel võib esineda ka liigset kulumist, mis võib viidata bruksismile (liigne pinge mälumislihastes) ja võib jätkuda ka jäävhammaskonna perioodis, kuid konkreetseid juhtumeid peab arst nägema, et saaks täpsemalt kommenteerida.

Dr Triin Kunsing ja Dr Kirsten Nigul
Kliinik 32