VASTUS:

Ortodontilise ravi planeerimist alustame uuringutest, mille käigus hinnatakse patsiendi suu olukorda ja koostatakse täpne raviplaan. Tarkusehammaste eemaldamine ei ole vajalik kõigil patsientidel. Küll aga tuleb tarkusehambad kindlasti eemaldada juhul, kui nad on osaliselt lõikunud või halvasti puhastatavas asendis, samuti osade hambumusprobleemide korral. Mõistlik on eelnevalt konsulteerida ortodondiga, sest võib ka näiteks selguda, et otstarbekam oleks eemaldada hoopis mõni eespool olev hammas, mis on tunduvalt kehvemas seisukorras, ja nihutada tarkusehammast sellevõrra ettepoole.

Enamasti teostatakse breketravi mõlemal hambakaarel korraga, kuna see annab parima võimaluse jõuda korrektse hambumuseni. Lihtsamatel juhtudel on võimalik piirduda raviga ainult ühel hambakaarel.

Keelepoolsete ehk „nähtamatute“ breketite kasutamisel saavutatakse individuaalse breketsüsteemi kasutamisel kiirem tulemus. See tähendab, et breketite valmistamisel võetakse arvesse patsiendi iga hamba kuju ja eripära, mis võimaldab breketi teha kandjale võimalikult mugavaks ning tagab kiirema tulemuse. Breketid paigaldatakse hammaste asendite korrigeerimiseks hammaste sisemistele pindadele ja need ei jää väljastpoolt näha. Seega keegi isegi ei pruugi teada, et breketeid kannate.

Keskmine ravi kogumaksumus ühel hambakaarel jääb hinnanguliselt vahemikku 1200-1500 eurot. Ravi kestus, ulatus, ravilahendused ning seega ka maksumus sõltuvad diagnoosist ning selle jaoks tuleks minna esmasele ülevaatusele ortodondi juurde. Nii saab ortodont anda konkreetsema ülevaate vastavalt Teie suu olukorrale.

Dr Kirsten Nigul, ortodont
Kliinik 32