VASTUS:

Loote väline pööre ei ole tegelikkuses lapsele ohtlik, kuid on tõesti mõned riskid, mis võivad kaasneda selle protseduuriga nagu enneaegne sünnitus, lootevete puhkemine või verejooks. Terve protseduuri vältel ja ka peale seda jälgitakse nii lapse kui ka ema tervist ning riskid on viidud miinimumini. Üheks riskiks on ka see, et laps võib pärast protseduuri ennast uuesti tagasi keerata.
Varem oli antud protseduur palju populaarsem, nüüd aga tehakse seda vähem, kuna koheselt pakutakse naistele võimalust teostada keisrilõige. See on ka põhjus, miks seda tehakse aina vähem, varem oli keisrilõike tegemine palju ohtlikum kui tänapäeval.
Naisel on õigus loote välisest pöördest loobuda ning siis jäävad võimalused, kas ise sünnitada või tehtakse keisrilõige. Kui naine soovib ise sünnitada siis peab kindlasti eelnevalt asju arutlema ka naistearstiga, kas laps ikka vaagnast läbi mahub jne. Suured riskid nii emale kui lootele on ka ise sünnitamise ajal. Seetõttu soovitan ma siiski eelnevalt proovida loote välist pööret.

Kodus saab teha ka ise harjutusi, et tita ennast teistpidi keeraks. Neid on väga lihtne leida netist või Youtube-ist, kirjutades otsingusse Breech Baby Position Exercise For Pregnant Women.

Parimatega,
ämmaemand Anna-Liisa Kõva