VASTUS:

Lumineerid ehk õhukesed laminaadid paigaldatakse ainult hamba välisküljele. Enamasti on mõistlik paigaldada lumineere kuni kümnele hambale — nendele, mis naeratades ja rääkides peamiselt paistavad.

Küsimusest kahjuks ei selgu, milline hambamure patsienti vaevab, et on soov paigaldada lumineere hamba siseküljele. Lumineerid sobivad patsientidele, kes soovivad korrigeerida kergeid hambaasendi muutusi, kelle hammastel on suured vahed, hammas on vale kujuga või hambal on kild küljest ära, samuti tulevad lumineerid appi hammaste parema värvuse saavutamisel. Lihtsamatel juhtudel aitavad lumineerid ka breketite asemel hambumust korrigeerida.

Lumineeride eeliseks on, et patsiendi oma hammast ei pea lihvima või tuleb seda teha minimaalselt. Seega on protseduur ka ohutum ja valutu. Samas peab arvestama sellega, et kuna hammast ei lihvita, lisab 0,3mm läbimõõduga lumineer hambale n-ö paksust, mis tähendab, et hambad võivadki tunduda natuke paksemad. Ideaalne olukord lumineeride valimiseks on selline, kus patsiendi hambad on veidi sissepoolse kaldega ja neid on niikuinii vaja ettepoole tuua.

Lumineerid ei sobi aga paigaldamiseks igale patsiendile. Pidage oma hambaarstiga kindlasti nõu ning võtke tema hinnangut arvesse.

Kuigi lumineerid on suhteliselt uus lahendus esteetilises hambaravis, on ka laminaadid teinud läbi suure arengu ning oma patsientidel soovitan alati kaaluda ka neid. Laminaatidegi puhul on hamba lihvimine minimaalne. Õrnalt lihvitud hammastele asetatakse ajutised laminaadid/kroonid, mida patsient kannab seni, kuni lõplikud laminaadid/kroonid on valmis. Ajutised laminaadid tehakse esteetilise vahatuse järgi ehk nende kuju sarnaneb lõplikele laminaatidele. Ajutised on ka sellepärast head, et kui patsient soovib midagi muuta, siis saab seda teha enne lõplike laminaatide valmimist.

dr Martin Martma
Kliinik 32