Kuidas kliimaksieelsel ajal oleks võimalik aga nautida normaalset suguelu? Kas peame nüüd abikaasaga alati kasutama kondoomi? (Enne kasutasime seda vaid nn. ohtlikul ajal). Nüüd aga tsüklipõhiselt ei saa päevade “ohutust” arvestada ja olukord on mõtlemapanev. Spiraali ma panna ei soovi, beebipille pole kunagi söönud — kas siis kogu üleminukuea (kuni tsükli täieliku ärajäämisni, mis võib võtta kirjade järgi 3-4 aastat) peaksime kogu aeg ka väikese rasestumisriski ärahoidmiskes kasutama kondoomi?

Oleksin väga tänulik konkreetsema vastuse eest. Ja palun ärge saatke mind õige vastuse järgi lihtsalt oma günekoloogi juurde (see on hea soovitus, kuid seal on meeletud järjekorrad)- sest normaalset
kooselu sooviksin nautida ka juba täna ning arvan, et kliimaksi algamine pole siiski väga eriline “diagnoos”. :)

VASTUS:

Menopaus algab keskmiselt 50 aasta vanuses. Menopausile eelneb periood, mille jooksul tsükkel muutub ebakorrapäraseks. Premenopausis on tsüklid enamasti anovulatoorsed, kuid võivad olla ka üksikud ovulatoorsed tsüklid. See tähendab, et rasestumise võimalus on väga väike, kuid siiski olemas. Rasestumisvastastest vahenditest peab valima endale sobivama. Prekliimaksi perioodil on võimalike vahendite valik lai:: pillid, minipillid, tuperõngas, emakasisene vahend, spermitsiidid (kreem, tupeküünla), kondoom, katkestatud suguühe. Kõikidel vahenditel on oma plussid ja miinused ja niiöelda individuaalne sobivus, vahendi valik sõltub eelkõige Teie enda eelistustest.

dr. Katrin Seemen

Qvalitas Arstikeskus