VASTUS:

Kõikidel hormonaalsetel rasestumisvastastel vahenditel, milleks on pillid, plaaster ja tuperõngas, on sama toime ja efektiivsus. See tähendab, et õige kasutamise puhul on nende rasestumisvastane toime praktiliselt 100%. Erinevad nad üksteisest ainult kasutusviisi poolest.

Pille tuleb võtta iga päev 21 päeva jooksul enam-vähem ühel ja samal kellaajal ja seejärel tuleb teha 7 päevane paus. On ka selliseid pille, kus tablette võetakse järjest, ilma pausi tegemata.

Plaaster tuleb asetada nahale, vahetada seda 1 kord nädalas kolme nädala jooksul ja seejärel teha 7 päevane paus.

Tuperõngas tuleb viia tuppe, kuhu see jääb kolmeks nädalaks ja seejärel tuleb samuti teha 7 päevane paus.

Plaastritel ega ka tuperõngal ei ole rohkem negatiivseid omadusi kui pillidel, kuid erinevalt pillidest toimivad nad tõhusalt ka seedehäirete korral — oksendamine ega kõhulahtisus ei mõjuta nende toimet. See milline nendest vahenditest on sulle kõige sobivam ja mugavam kasutada, jääb ikkagi sinu otsustada. On võimalik proovida alguses ühte vahendit ja kui kasutamise jooksul leiad, et see siiski ei sobi sulle, saab mittesobiva vahendi vahetada sobivama vastu.

Rasestumisvastaseid pille on olemas erinevas hinnaklassis, olenevalt pillist. Kui Sinu jaoks on hind oluline, siis peaksid pillide väljakirjutamisel seda naistearstile kindlasti mainima. Tuperõngas ja plaaster on müügil ainult ühes variandis.

Tavaliselt müüakse hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kaks pakki korraga, kaheks kuuks. Kaheks kuuks ostes on nende hind ka madalam, pillidel 9 — 12 euri. Tuperõnga ja plaastrite hind kaheks kuuks on umbes 15 — 16 euri.

Heade soovidega,

Aivi Sepp
LTKH noorte nõustamiskeskuse ämmaemand
Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja