VASTUS:

Üsna sageli juhtub, et ultraheliuuringul leitakse naisel munasarjast väike vedelikukogum. Kui ultraheliuuring tehakse menstruatsioonitsükli teises pooles, kui on toimunud ovulatsioon (munaraku vabanemine munasarjast), siis on selles munasarjas näha vedelikukogu, mida nimetatakse follikliks. Peale menstruatsiooni ultraheliga vaadates seda vedelikukogu enam ei näe. Kui arstil tekib kahtlus, et võib-olla pole tegemist follikliga, siis kutsub ta naise tavaliselt kordusuuringule vahetult peale menstruatsiooni. Kui vedelik munasarjas jääb püsima või selle kogus suureneb, siis otsustatakse juba edasi, kas on vajalik teha ravi ja kui, siis missugust ravi.

Kui Teil on alakõhuvalud, siis peaksite sellest oma naistearstile rääkima. Paraku ei saa kõhuvalude puhul öelda, missugune organ konkreetselt valu teeb. Alakõhuvalusid, mis ei vaja ravi, esineb naistel ka sõltuvalt menstruatsioonitsüklist. Mõned naised tunnevad valu näiteks ovulatsiooni ajal. See valu võib olla väga tugev, esineb tsükli keskel ja kestab lühikest aega. Teistel valutab alakõht kas vahetult enne menstruatsiooni või menstruatsiooni ajal. Koos oma arstiga saate proovida valude põhjust välja selgitada, kindlaks teha, et tegemist pole haigusliku seisundiga, mis vajaks ravi.

Vedelikukogu munasarjas, mis iseeneslikult kaob ja siis jälle uuesti tekib, ei mõjuta viljakust. Pigem näitab sellise follikli teke, et ovulatsioonid toimuvad ja rasestumine on võimalik.

Mairi Kaha, naistearst
Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja