VASTUS:

Vanus otseselt ei nõua hammaste eest hoolitsemisel uusi nippe. Hambaid on endiselt vaja puhastada kaks korda päevas hambaharjaga ja hambaniidi või hambavaheharjaga. Hammaste võimalikult tervetena säilitamisel on olulised ka toitumisharjumused — 5-6 regulaarset toidukorda päevas. Toidukordade vahel võib joogiks kasutada vaid vett.

Kõige parem sagedus hambaarsti külastamiseks on kaks korda aastas. Puseriti hambaid on kindlasti raskem puhastada ja seetõttu võib see soodustada hammaste kiiremat lagunemist. Kindlasti tuleks paluda oma arstil kontrollida ka igemete seisukorda. Puseriti hammaste puhul võib esineda rohkem igemepõletikku ehk gingiviiti, mis ravimata jätmisel võib areneda edasi hammaste kinnituskudesid haaravaks põletikuks ehk parodontiidiks.

Breketravil ei ole vanuselisi piire, hambad liiguvad samamoodi igas vanuses inimestel. Kõige levinum ravi teostamise aeg on küll teismeiga, aga terve hammaskonna korral on ravi täiesti võimalik isegi kasvõi 80-aastaselt. Hamba liikumise teeb võimalikuks hamba ja luu vahele jääv side, mis on olemas nii lastel kui täiskasvanutel, seetõttu liiguvad ka hambad sarnaselt ja on võimalik hambumust korrigeerida igas vanuses. Parim viis hammaste asendeid korrigeerida ongi breketravi, mis võimaldab kõige täpsemat ja parimat hammaste asendite lõpptulemust.

Dr Triin Kunsing ja dr Kirsten Nigul
Kliinik 32