Oluline on lõigata muru võimalikult lühikeseks — müüt

Lõigata muru eriti lühikeseks võib tunduda väga atraktiivse lahendusena — lühike muru tundub sageli puhas ning jääb mulje, et mida lühemaks on muru niidetud, seda hiljem on vaja uuesti niita. Siiski ütlevad aiandusspetsialistid, kui muru on liiga lühike, muutub see hapraks ning umbrohtude ja kahjurite suhtes vastuvõtlikumaks. Seetõttu on soovitatakse eemaldada ainult 1/3 kasvu pikkusest ning niita regulaarselt, eelistatult igal nädalal. Muidugi, selleks, et saavutada hea tulemus, on oluline ka niiduki seisukord — seadme terad peavad olema alati puhtad ja piinlikult teravad.

Muru saab kasta igal kellaajal — müüt

Muru on parim kasta varahommikul. Eelistatult ajavahemikus 6 kuni 10 hommikul, vahetult enne kuumimat päikesekiirgust. Sel viisil võid olla kindel, et väldid vee kadumist tuule või päikese tõttu. Kastes muru varahommikul, on ülejäänud päev täiesti kuiv, vältides seega seeni ja hallitust.

Automaatne muru niisutamine sprinklersüsteemiga aitab säästa aega ja raha — tõde ja müüt

Müüjad soovitavad sageli automaatseid muruniisutusseadmeid, kuid enne lõplikku otsuse langetamist pead mõistma, et kui niisutussüsteemil puudub vihmasensor, kastetakse muru topelt, ehkki mõnel päeval ei ole vaja muru üldsegi niisutada. Topelt niisutamine aga mõjub murule halvasti — muru võib mädaneda ning see põhjustab rohkem ebamugavust ja muresid.

Muru peab kastma iga päev — müüt

See on üks levinum viga algajate aednike seas. Tihti arvatakse, et selleks, et muru püsiks kaunina, tuleb kasta vähemalt 15 minutit päevas. Kuid tõde on see, et kui niisutad muru liiga tihti, toob see kasu asemel kahju nii murule kui rahakotile. Dekoratiivne muru, nagu ka paljud teised looduslikud organismid, harjuvad kergesti teatud niiskusesisaldusega. Sel põhjusel võib väiksemgi põud murule mõjuda negatiivselt, mille tulemuseks on kuivanud muru. Parim viis selle vältimiseks on murumaad kasta umbes kaks korda nädalas ligi tund aega.

Kastroolõli — suurepärane kaitse muttide eest — müüt

Kuigi on väga palju teaduslikult tõestamata viise muttidest lahtisaamiseks, on enamik neist aga ebaefektiivsed. Laialt levinud arvamus on, et mutte hoiab eemal kastoorõli ning tubakas. Siiski, püüdes mutte niiviisi likvideerida, kaevavad mutid lihtsalt sügavamal maa sees. See aga võib põhjustada isegi suuremat kahju. Mis aitab siis muttidest vabaneda? Vana, hea ja usaldusväärne meetod — lõksud.

Mullas elavad putukad tähendavad halba — müüt

Mullas, mis on sügavalt juurdunud, elab tuhandeid erinevaid liiki putukaid ning ussikesi. Nii et kui kohtad muruplatsil mõnd putukat, ei tähenda, et muruplats on hukule määratud. Pigem on see märk sellest, et muld on tervislik, rikastatud looduslike ja orgaaniliste ainetega. Kui aga putukaid ja usse on ekstreemselt palju, võib see olla märk, et midagi on väga valesti, sel juhul tuleb konsulteerida spetsialistiga.

Märga muru ei tohi niita — tõde ja müüt

Kuna bakterid ja seened paljunevad eriti kergesti niiskes keskkonnas, soovitavad spetsialistid muru sellistes tingimustes mitte niita. Kuigi märja muru niitmine ei ole parim idee, ei juhutu ka midagi kui harva seda teed — see ei ole suurim kuritegu. Teiselt poolt, märja muru niitmise korral tuleb meeles pidada, et niitja terad on vaja põhjalikult puhastada ning kuivatada. Siis võite olla kindel, et muruniiduki terad ei roosteta ning need kestavad kaua ja usaldusväärselt.

Nii see on — mõned muruhooldusmüüdid ja näpunäited, kuidas säilitada oma muruplatsi. Võite olla kindel, et seda teavet arvestades kasvab Teie aeda erakordselt ilus muru. Kui kaalute, kust osta parimaid muruhooldustooteid, soovitame külastada e-poode, näiteks: kaup24.ee. E-kaubamajades on kerge leida erinevaid muruhooldusvahendeid, võrrelda hindu ning leida kõige vastuvõetavam lahendus.

Jaga
Kommentaarid