Põhjalikult hakati selle aine mõju aga uurima alles hiljuti Prantsusmaal, Montpelliere Angers’ Ülikoolis. Avastati, et see mitte ainult ei muuda putukate tundlikkust, vaid takistab kesknärvisüsteemi kuuluvate tähtsate ensüümide tegevust – seda nii putukatel kui ka imetajatel. Need ensüümid on elulise tähtsusega, sest aitavad musklitel ja närvisüsteemil “suhelda”. Viimaste uuringute alusel on DEET üks ainetest, mille kasutamine kahjustab selle ensüümi tegevust niivõrd, et võib aidata kaasa Alzheimeri tõve tekkele. Aine muutub eriti ohtlikuks, kui see on kombineeritud teiste keemiliste ühenditega – just nagu sääsetõrjevahendites.

Ka Terviseameti mürgitusteabekeskus on võtnud seisukoha, et DEETi sisaldavad tooted imenduvad väga hästi nii nahalt, seedetraktist kui ka hingamisteedest. Neid ei tohiks kasutada lastel ega pihustada toaõhku. Ülemäärane tarbimine võib põhjustada mürgitust, mille ilmingud varieeruvad kergest iiveldusest kuni teadvusekaotuseni.

MIKS EI LEIA LOODUSPOEST SÄÄSETÕRJEVAHENDEID?

Võib-olla on teile silma jäänud, et looduslikke sääsetõrjevahendeid selle nimetusega müügist ei leia. Vastavalt biotsiidimäärusele 528/2012/EL on biotsiid “mistahes aine või segu, mille kasutamise eesmärk on kahjulike organismide hävitamine, tõrjumine, kahjutuks muutmine, nende toime ärahoidmine või muul viisil nende vastu võitlemine mistahes muude vahenditega peale puhtfüüsiliste või -mehhaaniliste toimingute.” Kui reklaamida looduspoes toodet putukatõrjevahendi nime all, loetakse seda vaikimisi biotsiidiks, mille müügiks peab taotlema registreeringu. Samuti peab olema võimalik täpselt tõestada, kui pika ajavahemiku jooksul vahend putukad eemal hoiab. Ökotoodete valmistajad ei võta enamasti selliste katsete ja testide tegemist ette, kuna need on kulukad ja keerulised.

Seaduslikult on võimalik müüa looduslikke putukate eemale hoidmiseks mõeldud tooteid kehapiimade, lõhnastajate jmt nimedega, vältides sõnu “tõrjuma”, “peletama”, “hävitama” jne. Pakile võib näiteks kirja panna, et toote lõhn on putukatele ebameeldiv.

Looduses eritavad paljud taimed enesekaitseks lõhna, mis hoiab putukad ja parasiidid neist eemal. Neid aroome kasutataksegi ära looduslike sääsetõrjevahendite loomisel. Samuti võivad looduslikud sääskede eest kaitsvad vahendid sisaldada õlisid ja ekstrakte, mis jätavad nahale kergelt mõrkja maitse. Sel juhul võib sääsk lennata “saagi” testimiseks päris naha lähedale, kuid seda hammustada siiski ei soovi.

PUTUKATELE EBAMEELDIVAD BAASÕLID

Üks kõige levinumaid õlisid mitmesuguste putukate ja kahjurite eemale hoidmiseks on neemiõli. See on väga spetsiifilise lõhnaga külmpressitud õli, mida saadakse lõunamaise neemipuu Azadirachta indica seemnetest. Neem on ajurveeda meditsiinis laialdaselt kasutusel võitluses akne, psoriaasi ja mitmesuguste infektsioonidega ning selle putukaid tõrjuv toime on leidnud ka teaduslikku tõestust. Ühes katses määrisid vabas õhus magavad vabatahtlikud end 2%-lise neemiõli ja kookosõli seguga, kontrollgrupp seda ei teinud. Hommikul ei olnud neemiõli kasutajatel näha ühtki sääsehammustust, samas kui kontrollgrupilt leiti neid mitusada. Neemiõli jätab nahale kergelt mõrkja maitse, mistõttu sääsed lendavad küll naha lähedale, kuid ei soovi seda hammustada.

Tiivulistele ebameeldiva aroomiga on ka Brasiiliast pärinev andiroobaõli. Amazonase vihmametsade põliselanikud kasutavad putukate eemale peletamiseks andiroobaõlist valmistatud küünlaid ja võideid.

KEHALÕHNA PEITMINE EETERLIKE ÕLIDEGA

Eeterlikud õlid toimivad sääskede peletamisel kahte moodi – esiteks on nende lõhn putukatele ebameeldiv, teiseks aitavad need peita inimese keha loomulikku lõhna, mis putukaid kohale meelitab. Kõige laialdasemalt on selleks kasutusel tsitronella, geraanium ja sidrunhein, kuid töö teevad ära ka eukalüpt, lavendel, basiilik, lõhnav litsea, nelk, teepuu ja piparmünt. Suurim pluss eeterlike õlide kasutamise juures on see, et ei pea taluma suve lõpuks suisa tülgastavaks muutuvat “sääsetõrjevahendi lõhna” – koguste ja erinevate õlidega mängides on võimalik valmistada just selline vahend, mis enda ninale meeldiv tundub.

Üks võimalikest baasretseptidest soovitab kasutada 4-10 tilka eeterlikku õli 2 supilusikatäie baasõli kohta ning saadud segu kehale määrida. Hea nipp on kasutada mõnd vana rulldeodorandi pudelit ja segu sinna sisse valmistada, et seda oleks hiljem mugav nahale kanda.

VALMIS TÕRJEVAHENDID

Kui ise meisterdamine tundub liiga aeganõudev või kulukas, siis Bio4You poe valikus on juba mitmendat aastat olemas ka päris pisikestele beebidele sobiv kehapiim firmalt Anthyllis, mis sisaldab andiroobaõli ja geraaniumi eeterlikku õli.

Uudisena on valikus “Sääseprii” tooted firmalt Flora, mis põhinevad juba nimetatud eeterlikel õlidel. Toodete hulgast leiab nii sprei nahale pihustamiseks (suuruses 30ml ja 100ml), rullikuga geeli kui ka sprei siseruumidesse. Eeterlike õlide segu sobib aroomilambis põletamiseks ning kes lahtist tuld pelgab, võib sääsevabade ööde kindlustamiseks kasutada difuuserit – seinakontakti torgatavale pistikule kruvitakse külge lõhnapudel, mis elektrist tekkiva soojuse mõjul õrna aroomi levitab. Ühest pudelikesest jätkub kuni 45-ks ööks ning kui sääsehooaeg on läbi, saab osta kodu lõhnastamiseks mõne muu meeldiva lõhnaga täitepudeli. Kui aga sääsed end siiski kaitsebarjäärist läbi söövad, võib hammustustele määrida turset ja sügelust leevendavat geeli.

Loodame, et meie nõuaannetest on abi ning tüütud putukad ei pääse üürikesi suveõhtuid rikkuma!

Allikas: Bioblogi