Parim pühade-eelarve on see, millega alustatakse varakult. Arukad ostjad kirjutavad kingitused sisse iga kuu eelarvesse ja tõeliselt usinate jaoks saabub pühadehooaeg stressivabalt: nad ostavad kinke kogu aasta jooksul.

Aga kui sa oled selline nagu enamus meist, tuleb jaanuaris lihtsalt kitsamalt läbi ajada. Ent alljärgnevad näpunäited aitavad sul uuel aastal maksuvõime säilitada.

Koosta nimekiri
Võtke eeskujuks Jõuluvana - koosta kinkidest nimekiri ja kontrolli see mitu korda üle. Kas kõik vajalikud inimesed ikka on nimekirjas? Jaga nimekiri A ja B osaks - nende jaoks, kes saavad tavalise kingi ja nende jaoks, kes saavad midagi erilist. Seejärel pea sellest nimekirjast kinni.

Sea endale rahalised piirid
Nimekirja koostades pane iga nime taha ka rahaline limiit ja pea sellest kinni. Kui nimekiri on valmis, on sul ülevaade sellest, kui palju sa sellel pühadehooajal tegelikult raha kulutad. Suhtu sellesse nimekirja kui lühiajalisse finantsplaani.

Osta suurtes kogustes
Pane kirja väike summa ka ootamatute kinkide tarbeks. Alati on kusagil keegi, keda tahaksid millegi erilisega üllatada. Investeeri mõnda lihtsasse asja, mis meeldib igaühele. Ostke suurtes kogustes näiteks kast veini, elegantsed küünlad või kaunid küpsisekarbid.

Ole realistlik
Küsi eneselt, kas saad kulutada nimekirjas olevaid summasid kinkide peale? Kas sul on selleks raha või kas sa oled valmis jaanuaris krediitkaardivõlga tasuma?

Piira kulutusi
Käige nimekiri uuesti üle, äkki on seda võimalik kärpida. Äkki saate mõned kingid ise teha? Kas te kuulute suurde peresse, sõpraderingi või töökollektiivi, kus oleks võimalik kinke vahetada? See võimaldab kõigil kinke nautida võlgadesse sattumata.

Pidage nimekirjast kinni
See on kõige raskem. Kasutage sularaha, siis on teil raskem plaanitust rohkem raha kulutada. Võtke kaasa vaid summa, mille te kinkidele kulutada kavatsesite. Kui te tahate tingimata kaarti kasutada, eelistage deebetkaarti krediitkaardile, kuna sellisel juhul võetakse raha automaatselt teie arveldusarvelt maha, nii nagu sularahagi puhul.

Alustage ettevalmistusi järgmiseks aastaks
Kasutage pärast jõule ära odavaid väljamüüke ning ostke kingitusi inimestele, kes on teie kinginimekirjas järgmisel aastal.

Ja pidage meeles: kinkida võib ka naeratuse. Harjutage kinkimist kogu aasta.