Maxima Eesti valmistoidu osakonna direktor Ruta Kallaspoolik soovitab, et kodune jäätisetegu annab rohkelt võimalusi valmistada just endale meelepärane ja maitsev jäätis. „Sealjuures ei kulu ettevalmistusteks ülemäära palju aega ning ka jäätise valmistamine on lihtne. Tuleb lasta fantaasial lennata ja maitsete kooslusel mõjuda ning hõrk kodune jäätis ongi sügavkülmas ootamas,“ ütleb Kallaspoolik.

Alusta ideest

Ruta Kallaspoolik soovitab esimese asjana ära otsustada, millise jäätise järele süda parajasti kõige enam kutsub. „Kombineerimisvõimalusi on tegelikult tohutult. On see koorejäätis või mahlapulk? Kas panna jäätis vahvlisse või süüa hoopis pulga otsast? Ja mis kõige tähtsam — milliseid lisandeid jäätisesse panna,“ loetleb Maxima valmistoidu osakonna juht.

„Lihtsaimaks jäätiseteoks kodus on vaja vahukoort ja suhkruga kondenspiima. Erineva maitse ja värviga jäätise tegemiseks tuleks poelettidelt otsida juurde erinevaid lisandeid. Suvel on jäätisele eriti hea lisada laias valikus marju, aga ka erinevaid pähkleid ja küpsiseid,“ lisab Kallaspoolik.

Lisaks toorainele on jäätiseteoks vaja mikserit, kaussi ja sügavkülmakarpi. Sobib ka poest ostetud jäätisekarp. Pulgajäätiste valmistamise puhul on hea omada silikoonist jäätisevormi, kuid esimesed katsetused saab kodus ära teha ka pabertopside ja puupulkadega. Vormi leiab pea kõikidest suurematest kauplustest.

Saab ka ilma jäätisemasinata

„Maxima klientide küsimuste ja tagasiside põhjal võin öelda, et ekslikult arvatakse, et koduseks jäätiseteoks on vaja jäätisemasinat, tegelikult saab ka ilma,“ selgitab valmistoidu osakonna juht. Tehnoloogiliselt seda küll jäätiseks ei nimetata, tegemist on parfeega. Aga nii parfee kui ka sorbett, mille koostisosadeks on puuviljad, maitsevad ühtmoodi hästi. Parfee valmistamiseks on kõige parem kasutada vahukoore ja kondenspiima segu.“

Valmistamiseks võiks võtta näiteks 400ml vahukoort ja vahustada see üsna tugevaks massiks. Kõige parem on vahustada nii, et tekivad pehmed tipud. Vahukoorele tuleks lisada juurde pool purki suhkruga kondenspiima. Silmas tuleb pidada, et mida rohkem on kondenspiima, seda magusam tuleb jäätis. Sega või vahusta kondenspiim õrnalt ja õhuliselt vahukoore sisse.

Vali lisandid

Ruta Kallaspoolik lisab, et järgmiste koostisosade valik on juba igaühe maitse ja kujutlusvõime küsimus. „Jäätise sisse võib lisada oma lemmikuid marju, puuvilju, pähkleid, šokolaaditükke, kookoshelbeid, küpsiseid või seda, mida süda sel hetkel kõige enam ihaldab. Lemmikute jäätisemaitsete leidmiseks tuleb muudkui ainult katsetada ja komponente vahetada ning tihti leiab inspiratsiooni ka poelette uudistades,“ lausub Maxima esindaja.

Marjade lisamisel on hea need püreestada ning segu läbi sõela suruda. Nii saab eemaldada kestad ja seemned. Suurte tükkide eelistamisel saab marjad niisama valminud massi sisse segada. Valmis saanud segu tuleb valada sügavkülmaanumasse või vormidesse. Mahlapulga tegemisel saab koostisosad (puuviljad ja marjad) sau- või kannmikseri abil ühtlaseks massiks purustada ja valada jäätisevormidesse.

Valminud maiused tuleb tõsta sügavkülma ja lasta neil seal seista külmumiseni 6-8 tundi. Selleks, et ootamine nii vaevarikas ei oleks, võib jäätised sügavkülma panna õhtul. Samuti võib jäätise külma panna hommikul enne tööle minemist, et õhtul hõrgutav magustoit kodus ootaks või osta kiireks isukustutamiseks mõni jäätis poest.