Akne on krooniline haigus näol, seljal ja rinnal, mis on seotud puberteediea hormonaalsete muutustega. Seda iseloomustab vistrike esinemine nahal , rasuvoolavus (seborröa), komedoonide, põletikuliste sõlmede, mädavillide ja raskematel juhtudel ka armide teke.

Akne põhjuseid on erinevaid: pärilikkus, rasuerituse ja rasunäärmete sarvestumise häired, hormonaalsed nihked ja bakterid. Lisaks soodustavad aknet suure rasvasisaldusega kosmeetika, nahalt loputamata seebijäägid ja muud ained, mis veelgi suurendavad pooride ummistumist. Samuti, higistamine, ultraviolettkiirgus, mõned ravimid, kaudselt ka stress. Naistel ägeneb akne tihti menstruatsioonieelsel perioodil seoses hormoonide muutusega.

Akne võib jaotada kolme raskusastmesse:

Komedoonakne: domineerivad avatud ja suletud komedoonid peamiselt näol. Enamikul on seborröa. Ainult harva tekib põletik. Komedoonid ilmnevad varases puberteedis näo keskosas ümber nina ning ka otsmikul.

Põletikuline akne:
domineerib põletikuline protsess, peaaegu kõigil on seborröa. Näha on nii komedoone, paapuleid kui pustuleid. Haaratud on nii nägu kui ka rind ja selg. Mõnikord komedoone pole näha või on vähe, kuna mikrokomedoonid lähevad põletikuliseks juba varases staadiumis. Sügavamad kolded võivad samuti esineda. Esineb ka armistumist.

Sõlmeline akne: see on kõige raskem vorm ja esineb rohkem meestel. Lisaks ülalmainitule esinevad mädapaised, sügavad komedoonid ja tihti väga suured armid. Rindkere ja selg on tavaliselt sama palju haaratud kui nägu; haigus võib olla isegi nii laiaulatuslik, et haarab käsi, kõhtu, tuharaid ja isegi peanahka.

Enamasti paraneb akne ise varases täiskasvanueas. Raskete vormide puhul kontrollitakse vereanalüüse, et selgitada organismi üldseisundit ning jälgida ravimite mõju organismile.

Akne leevendamiseks ning armide tekke vältimiseks teostatav ravi on pikkja aeganõudev. Enne ravi alusatmist soovitan kindlasti konsulteerida arstiga. Ravi sõltub sellest, millise akne vormiga on tegemist — kerge, keskmise või raske aknega. Ravimiseks kasutatakse nii nahale kantavaid kui ka seespidiseid ravimeid. Osa ravimeid saab apteegist osta ilma retseptita, seespidiseid ravimeid müüakse ainult arsti retsepti alusel. Arst aitab valida just Sinu nahatüübile sobivat nahahooldust, raviskeemi muutust või muud.

Kahjuks ei ole aknearmide teket alati võimalik vältida. Armid tekivad 17%-l, eriti juhtudel, kui akne on kestnud kaua või on põletikulised muutused olnud sügavad. Õigeaegne ja tõhus ravi vähendab armide tekke ohtu. Aknearmid võivad olla väga erinevad.

Lööbe maskeerimine peitva kosmeetikaga on abiks enesetunde tõstmisel. Kosmeetikum peaks olema vähese rasvasisaldusega kergesti maha pestav. Pidevast värvimisest päeva jooksul võiks hoiduda, kuna korduv meikimine ja meigi eemaldamine kahjustab nahka rohkem. NB! kogu meik tuleb õhtul näolt eemaldada. Kui nahale on kantud ravimit, peaks värvimisega ootama 20-30 minutit.

Nagu ülal mainitud, on haiguse kulg pikk ja piinav. Probleemide tõttu töö leidmisel ja eakaaslastega suhtlemisel on haigus olnud isegi suitsiidide põhjuseks noortel. Enamasti akne taandub 20-30 eluaasta vahel, kuid armid jäävad püsima ka peale haiguse paranemist.
Haigust otseselt ennetada ega vältida pole võimalik, kuid regulaarse näohooldusega, mõnede soodustavate faktorite (higistamine, rasvane kosmeetika, pigistamine) vältimisega ja õigeaegse adekvaatse raviga on võimalik oluliselt haiguse raskusastet vähendada ja seega vähendada võimalike armide teket.

Erge Sepp, kosmeetik

ilusalong Siluett
www.sinusiluett.ee