VASTUS:

Suus on umbes 50 miljonit bakterit — neid nimetatakse ka suuõõne mikroflooraks. Süsivesikuterikka toidu tarbimine ja ebapiisav suuhügieen aitab kaasa katu tekkele. Katt ehk bakterite mass omakorda põhjustab igemepõletikku ja aukude teket.

Suuvee kasutamine on toetav ja täiendav vahend suuõõne ja hammaste tervise seisukohalt, kuid hea suuhügieeni korral ei vaja inimene igapäevaselt suuvee kasutamist. Kuid on mõned väga olulised erandjuhud, mil suuhügienist või arst annab patsiendile soovituse kasutada teatud perioodil suuvett.

Enamasti on soovitav suuvett kasutada mõne suurema protseduuri järgselt. Näiteks kui hammas on hiljaaegu eemaldatud, tehtud laiaulatuslik operatsioon suuõõnes (implantatsioonid, igemelõikused jne), põletikulised protsessid suus või igemeravi. Sel juhul võib mehhaaniline hammaste puhastamine harjaga olla valulik ja raskendatud ning suuvee ülesanne on desinfitseerida suuõõnt ja pidurdada katu kasvu.

Selleks on kloorheksidiini sisaldavad (antimoroobse toimega) suuveed, mida soovitab patsiendile ainult hügienist või arst, kes annab patsiendile täpsed juhised kloorheksidiini sisaldusega suuvee kasutamiseks. Sellisel juhul tehakse seda kuurina umbes 2-6 nädalat. Sageli võivad suuveega loputamisel olla omad tagajärjed: suukuivus (kui tegu on alkoholi sisaldava suuveega) ja määrdunud hambad. Et suuvee tarvitamine kulgeks suutervist edendavalt, tuleb alati konsulteerida suuhügienisti või arstiga. Omal initsiatiivil ei tohiks hakata kasutama ühtki suuvett!

Nendes Eestimaa piirkondades, kus joogivee fluorisisaldus on vähene (0-0,5 mg/l), on soovitav kasutada fluori sisaldavat suuloputusvett. Kui Te pole kindel, milline on Teie kodupiirkonna joogivee fluorisisaldus või kuidas on see mõjutanud Teie hambaid, küsige julgelt oma suuhügienistilt või arstilt — nemad näevad hammastest, kas patsiendi joogivees on fluori piisavalt, liiga palju või liiga vähe. Samuti tasub meeles pidada, et piirkondades, kus joogivee fluorisisaldus on 2mg/l või rohkem, ei tohiks anda eelkooliealistele lastele kasutamiseks fluori sisaldavat suuvett.

Kaubandusvõrgus müüdavad suuveed on enamasti kosmeetilised värskendajad ning ei oma suutervist edendavat mõju. Kõige kindlam on suuvett osta apteegist. Apteeker oskab nõu anda erinevate suuvete kloorheksidiini- või fluorisisalduse osas. Nii saab patsient valida vastavalt arsti juhistele endale sobivaima suuvee.

Eveli Hark, hügienist
Kliinik 32