Ahjus küpsetatud küülikut, kanemaksapateed ja hanestroganoi õpetab meid valmistama St. Peterbourgi ja Schlössle hotelli peakokk ja Rannamõisa linnuliha ekspert Heimar Kuuskler!

AHJUS KÜPSETATUD KÜÜLIK

Küülik (jahutatud) 1tk
Või 82% 120g
Sibul (mugul) 200g
Porgand (või miniporgand) 120g
Küüslauk 20g
Suhkruhernes 100g
Prantsuse õunasiider 1pdl
Õunamahl (kodune) 300ml
Loorber (värske) 2 lehte
Must terpipar 10 tera
Kaneelikoor 1tk
Maldon sool maitse järgi

Maitsesta küülik soola ja pipraga ning lase seista 20 min. Seejärel soojenda paksupõhjaga pott, lisa või, tükeldatud sibul, porgand, küüslauk ja kuumuta veidi. Lisa köögiviljadele küülik ning aseta potti loorberilehed, kaneelikoor ning vala küülik üle siidri ja õunamahlaga. Pane potile kaas peale ning küpseta 130-kraadises ahjus üks tund. Hiljem võid potilt kaane maha võtta ja lülita ahi grill-režiimile, et küülik läheks pealt pruuniks. Serveeri koos blanšeeritud suhkruherneste ja miniporganditega. Kõrvale võid juua head kuiva Prantsuse õunasiidrit ning krõbe baguette aitab hiljem taldriku puhastamisel kaasa.

KANAMAKSAPATEE

Või 100g
Kanamaks 250g
Sibul 50g
Porgand 30g
Seapekk 50g
Konjak 4cl (nädalavahetusel pane veidi rohkem )
Muskaatpähkel maitse järgi
Must terpipar maitse järgi
Maldon sool maitse järgi

Seedimänniseemned 1spl
Ploom (kuivataud) 5tk
Pekaanipähkel 25g
Tüümian (värske) 1spl (ainult lehed)

Röstsai 2 viilu
Rukola salatit 20g

Puhasta kanamaks kelmetest ja prae kuumal pannil võiga (50% retsepti kogusest), lisa tükeldatud sibul, riivitud porgand ja küüslauk ning lisa veidi keevat vett. Maitsesta soola, värskelt jahvatatud musta terapipra ja riivitud muskaatpähkliga. Hauta seni, kuni kõik komponendid on pehmed ja lase läbi hakklihamasina. Lisa ülejäänud või ja konjak ning kuumuta pasteeti, kuni konsistents on ühtlane. Vala pasteet vormi ja aseta jahtuma. Peale jahtumist sega hulka ahjus röstitud pähklid, tüümian ja soovi korral lisa veel soola või värskelt jahvatatud musta terapipart. Serveeri koos röstitud saia ja rukola salatiga. Lisaks võid serveerida kõrvale ka isetehtud pohlamarmelaadi.

HANESTROGANOV

Või 82% 50g
Hanerinnafilee 1tk
Sibul (mugul) 100g
Küüslauk 20g
Puravikud (või pruunid šampinjonid) 100g
Valge vein 50g
Hapukoor 75g
Koor 35% 75g
Dijon sinep 1-2spl
Lehtpetersell 10g
Murulauk 5g
Must terapipar maitse järgi
Maldon sool maitse järgi

Lõika hanefileest ribad, kuumuta pannil võis koos ribadeks tükeldatud sibula ja purustatud küüslauguga, lisa puravikud ja jätka kuumutamist. Seejärel lisa valge vein ja hauta mõni minut, et alkohol välja aurustuks. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta terapipraga. Lisa vesi, hauta mõni minut ja keera tuli vaikseks. Lisa vahukoor, lase vaikselt keema tõusta ja seejärel pidevalt segades hapukoor, sinep — vahetult enne serveerimist lisa tükeldatud maitseroheline. Naudi koos keedetud värske kartuliga või hea röstitud tumeda seemneleivaga.