Kui sooviksin päevi edasi lükata nädala võrra, kas on kasulikum üldse vahele jätta ja võtta lõpuni uus leht pille või võtta uuelt lehelt üks nädal ja siis oodata menstruatsiooni? Suur tänu!

Vastus:

Tere!

Tegelikult ei ole sellist piiri, mille järgi oleks keelatud üle mingisuguse arvu või lubatud mingi kindel arv veritsusi vahele jätta. See ei ole tervisele kahjulik. Tavaliselt on lihtsalt nii, et mida rohkem tsükleid järjest võtta või mida sagedamini veritsust vahele jätta, seda tõenäolisem on, et ühel hetkel tekib veritsus pillide võtmise ajal. See ei ole samuti tervisele ohtlik ja on tavaliselt väga vähese verega, aga kui eesmärgiks on olnud veritsusest üldse hoidumine, siis võib olla päris tüütu. Mõnedel naistel tekivad sellised veritsuse teise pillilehe võtmise ajal väga kergelt ja nendel ei õnnestu kahte pillilehte järjest ilma vaheveritsuseta võtta.
Te võite võtta kaks pillilehte järjest või veritsust ainult teatud arvu päevi edasi lükata. Pillivaba periood ei tohi mingil juhul ületada seitset päeva. Kui Teil jääb üks pillileht poolikuks, siis soovitan selle lihtsalt kõrvale panna ja uut tsüklit alustada uue lehega. Muidu võib Teil iga tsükkel kahe lehega opereerides segamini minna.

Mairi Kaha
naistearst
Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja