VASTUS:

Kuna võtsite pille nädala võrra vähem kui ette nähtud ja soovite seda veelkord korrata, siis ei saa olla kindel pillide rasestumisvastases toimes. Iseenesest võite selliselt pillivaba veritsust mõjutada küll, aga peaksite sellisel juhul kasutama lisakaitset või hoiduma vahekorrast 7-päevase pausi ajal ja ka uue pillilehe esimesel nädalal.

Sellepärast oleks edaspidi, kui rasestumisvastane kaitse oluline, lihtsam võtta pille näiteks nädal või paar kauem (nagu vajalik) ja selliselt veritsuse aega nihutada. Näiteks lõpetada pillide võtmine 1 nädal enne reisi. Selliselt on pillivaba pausi veritsus ära nädal enne reisi ja reisil oleku ajal võtate pille ja ei pea veritsuse pärast muretsema, samuti ei pea muretsema rasestumise pärast.

Kuna hetkel Teil selline võimalus seoses reisiga puudub, siis korrake samasugust lühikest tsüklit, aga vahekorras olles kasutage eelpool kirjeldatud kahe nädala jooksul lisakaitseks ka kondoomi.

Kui olite eelmise kahe nädala pillide võtmise järgselt kaitseta vahekorras kas 7-päevase pausi ajal või uue pillilehe esimesel nädalal, siis peaksite veenduma ka selles, et Te sel perioodil pole rasestunud. Selleks saate teha rasedustesti. Testi on mõtet teha siis, kui viimasest vahekorrast, mis jäi ohtlikku perioodi, on möödas vähemalt 2 nädalat. Testid on saadaval apteegis käsimüügis ja nende tegemisel peab järgima juhendit. Test on negatiivne ainult siis, kui teist joont üldse ei teki. Ka õhkõrn teine joon tähendab positiivset testi tulemust.

Mairi Kaha
Seksuaaltervise Kliinik, naistearst
Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja