Psühholoogid rõhutavad, et jõulude aeg on paljudele inimestele äärmiselt pingeline ja kingituste soetamine on üks pingeallika põhjus. Seetõttu jätavadki paljud teadlikult jõulukinkide soetamise viimasele minutile.

Kingituste valimine ja soetamine peaks pakkuma rõõmu ning naudingut, kuid paljudele tekitab see hoopis pingeid ja ärevust. Seda põhjustavad toodete kallid hinnad ja hirm, et ei osata valida seda kõige meelepärasemat kinki. Lisaks arvavad paljud, et jõuludeni on piisavalt aega ning kingituste ostmisel ei teki mingeid komplikatsioone. Seetõttu on jõulude lähenedes poed inimestest tulvil, kes kõik poest poodi jalutades meeleheitlikult viimaseid kinke otsivad. Sel põhjusel soovitame juba praegu, mil jõuludeni veel piisavalt aega, esmalt nimekiri kokku panna ja seejärel järgemööda kingitusi soetama hakata. Nii on jõulude saabudes aega pühi nautida ning puudub vajadus suurtes kaubanduskeskustes sadade inimestega ringi sagida.

Stressi tingib pühadeaegne tööülesannete rohkus

Psühholoogide sõnul on inimestel detsembris väga suurel hulgal erinevaid töid. Lisaks tavatööle on tarvis korraldada jõuluistumised, otsida sobivaid kingitusi, kaunistada ja koristada toad jms. Lisaks on detsembrikuus väga palju erinevaid pidustusi ning koosviibimisi, mistõttu tekibki tunne, et puhkamiseks ja omaette olemiseks aega ei jagugi.

Loomulikult põhjustab selline ülesannete rohkus pingeid, ärevust ja väsimust. Teatud abitustunne võib põhjustada suisa ärrituvust. Seetõttu tasub jõuluks valmistumisega võimalikult varakult alustada, et mõnigi detsembrikuu päev lihtsalt puhkamisele pühendada.

Psühholoogid juhivad tähelepanu sellele, et pingeline jõuludele eelnev periood jätab oma märgi ka pidustustele. Ületöötamine põhjustab energia puudumist ja väsimust, mistõttu ei pruugi Sa tunda soovi kellegagi väga suhelda ning pigem tunned, et soovid puhata ja veidi omaette olla.

Pinge vältimiseks tasub oma aega hoolikalt planeerida

Aja planeerimine aitab kindlasti vältida ja vähendada jõulueelset kaost. Selleks tasub oma tegevused korralikult üles tähendada, et vajadusel oleks hea ülevaade, millised ülesanded on vaja kindlateks kuupäevadeks valmis saada. Aega planeerides on võimalik kõik ettenähtud ülesanded õigeks ajaks valmis saada ning pühadel rahulikult perekonnaga aega veeta.

Kindlasti on üks suur ja oluline ülesanne kinginimekirja koostamine. Selleks tasub sõprade ja lähedastega, kellele kinki plaanid teha, ühendust võtta, et uurida, milliseid kinke nad sel aastal ootavad. Kindlasti tasub sõber kingirallile kaasa võtta, sest koos on otsuste langetamine tunduvalt lihtsam ja lõbusam. Siinjuures tasub ka kingituste soetamise kuupäev aegsasti paika panna. Jõulukinkide soetamisega ei tasu mõistagi hoogu sattuda ning pigem soetada sümboolsed ja südamlikud kingid.

Eestis on aga üsna tavaline, et kingituste soetamine jäetakse täiesti viimasele minutile. Seetõttu on kaubanduskeskused paksult rahvast täis ja järjekorrad üüratult pikad, mistõttu veedad viimasele minutile jäetud ostude tõttu eriti pikalt aega erinevates kassasabades.

Kaup24.ee esindaja Rauno Kristjani sõnul kasvavad jõulude ajal tellimused vähemalt kolm korda. Ning kuigi klientidele tuletatakse saabuvaid jõulupühi meelde juba novembrikuust alates, on kõige suuremad tellimused siiski detsembri teises pooles. Selleks, et kõik kliendid oma valitud kingitused ja kaubad õigel ajal kätte saaksid, tuleb kaup24.ee e-poel kohanduda kasvavate vajadustega, mistõttu palgatakse juurde rohkem abikäsi, et kõik võimalikult ladusalt sujuks.

Paljud ettevõtted tuletavad praeguseks juba nädalaid inimestele meelde, et jõulud on kohe-kohe ukse ees, mistõttu tasub juba aegsasti oma kinginimekirjad paika panna ning ostlemisega algust teha. Kui varud jõulukingid varakult valmis, on pühade saabudes tunduvalt rohkem aega ja rahu ning võid stressi ja väsimuse unustada ning selle asemel oma aega muretult kõige lähedasemate seltsis veeta.

Jaga
Kommentaarid