Apteekri sõnul on haiguste ennetamisel väga oluline roll tervislikul toidulaual. Lapsed peaksid sööma igal päeval sooja toitu, ka koolis tuleks eelistada sööklatoitu saiakestele ja krõpsudele. Juba suvel tasub laduda kodune sügavkülm täis marju ja toormoose ning neid sügisel ja talvel regulaarselt lapsele pakkuda.

Lisaks tervislikule toidule on oluline nii mõõdukas regulaarne treening kui organismi karastamine. Eriti hästi mõjuvad spordialad, mida saab teha värskes õhus, aga organismi tugevdab igasugune treening, mis ei ole lapse jaoks liialt koormav. Sageli arvatakse, et viletsa ilmaga ei tasu õue minna, sest seal on oht külmetuda ja haigestuda. Päris nii see siiski pole. Kui tegu pole just tormi või talve külmarekordiga, siis teeb värske õhk alati head, kuid riietus tuleb valida ilmale kohane. Laste puhul on oluline tähele panna, et kindad ja sokid oleksid alati kuivad ning miinuskraadidega müts peas ja sall kaelas.

Ternespiima ja päevakübaraga viiruste vastu

Margot Lehari soovitab hoida kodus aastaringselt ternespiimast eraldatud aktiivsetest ainetest koosnevaid imemistablette. Neid on soovitatav kasutada viiruspuhangute ajal, nii ennetuseks kui ka organismi turgutamiseks haiguse ajal. Ternespiim on tõhus abimees nii ülemiste hingamisteede haiguste kui näiteks kõhuviiruste ennetamiseks. Lapsed võiksid võtta kapsli hommikuti pärast sööki ja imeda seda näiteks kooliteel. Ternespiim toimib suu limaskestas, hävitab sinna tunginud viirused ning peatab nende edasise paljunemise. Kui haigus on organismi juba nõrgestanud, siis tuleb imeda kapsleid mitu korda päevas.

Teine tõhus immuunsüsteemi turgutamise vahend on punane päevakübar. Seda on saadaval nii erinevate tablettide kui siirupite kujul, mõlemad on efektiivsed. Punast päevakübarat ei tohiks võtta aastaringselt, vaid kuuridena. Soovitatav on võtta preparaati 1-2 kuud järjest ja pidada seejärel kuu või paar pausi. Organismi immuunsus paraneb juba paari nädalaga ning kui preparaati tarbida ka haiguse ajal, siis on selle kulg kiirem.

Kuna päikest Eestis enamasti napib, siis tuleks lastel võtta kogu sügise, talve ja kevade vältel d-vitamiini. See pole oluline pelgalt luudele ja hammastele, vaid mõjub ka immuunsüsteemi tugevdavalt. Kui laps toitub tasakaalustatult ehk sööb nii salatit, kala kui liha, siis pole tarvis teisi purgivitamiine lisaks süüa. Kui laps on toidu osas valiv ja sööb vaid teatud toite, siis tuleks puudujääke erinevate vitamiinidega korvata. Margot Lehari soovitab alustada vitamiinide võtmist juba sügise hakul, sest siis ei koorma need kevadel juba niigi kurnatud lapse organismi. Apteegiriiuli ees vitamiini valides võiks eelistada neid, mis sisaldavad lisaks vitamiinidele ka mineraale, omega-3 rasvhappeid või immuunsust tugevdavat beetalaktaami. Koolistressi vastu saab vajadusel abi C-vitamiinist ning B-grupi vitamiinidest, mis koos magneesiumiga mõjuvad närvisüsteemi rahustavalt. Küll ei tohiks B-grupi vitamiine tarbida haiguste ajal, mil need toovad organismile pigem kahju kui kasu.

Haiguste ennetamisprotsessis on võtmesõnaks tasakaalustatus. Toidulaud peab olema mitmekesine, treening regulaarne ja mõõdukas ning purgist võetavad toidulisandid ja vitamiinid läbimõeldud ning lastele sobivad. Kui lapse organismi immuunsüsteem on tugev, siis on võimalik kogu kooliaasta vältel ebameeldivaid tõbesid vältida.

Jaga
Kommentaarid