Erinev puit vajab ka erinevat hooldust

On väga oluline teada, millisest puidust aiamööbel valmistatud on, sest sellest sõltub ka puidu hooldus.

Okaspuust valmistatud puit valitakse endile just soodsa hinna tõttu, kuid okaspuust mööbel vajab ka kõige enam hoolt. Seda tuleb hoida puhtana ja iga hooaja alguses värske värvi või lakiga katta.

Lehtpuust aiamööbel kogub populaarsust just tänu oma vastupidavusele. Tasubki investeerida kvaliteetsesse ja vastupidavasse mööblisse, kuid selleks et lehtpuust mööblit hooldada, tuleb samuti kasutada erilist puiduõli.

Tiikpuust mööbli eelis on selle vastupidavus. See ei vaja ka korrapärast õlitamist – aja jooksul oma kollakaspruuni tooni kaotanud ja halliks muutunud tiikpuust mööblit peetaksegi eriti väärikaks. Kes aga soovib tiikpuu algseid värvivarjundeid säilitada, peab igal aastal mööbli pinna liivapaberiga üle käima ja puidu pinda õlitama või vahatama.

Puitmööbli vaenlased

Kõige suurem vaenlane on alkohol. Püüa vältida puidust mööbli otsest kokkupuudet alkoholiga. Seetõttu ei tohi kindlasti mööblit puhastada ei alkoholi ega atsetooni sisaldavate puhastusvahenditega.

Puhastamiseks vali naturaalsed ja keskkonnasõbralikud spetsiaalselt puidu jaoks väljatöötatud puhastusvahendid, pehme käsn, puuvillane riie või vatitups. Kindlasti püüa vältida teravate osakestega materjale.

Olgugi et päike on väga mõnus ja soe, ei mõju otsene päikesevalgus aiamööblile hästi. Seetõttu tasub aiamööbel paigutada lehtlasse või varjulisele terrassile, kus päikesevalgus otseselt peale ei paistaks. Päikese tõttu lapiliseks muutunud mööbel tuleks katta uue õli- või värvikihiga.

Vii mööbel hooaja lõppedes siseruumidesse

Suve ja soojade ilmade lõppedes tuleb aiamööbel viia niiskuse, lume ja tuule käest ära siseruumidesse, kus oleks soe ja kuiv. Selleks on ideaalsed nii panipaigad, garaaž kui ka kelder. Oluline on, et ruumid oleksid soojad ja kuivad.

Jaga
Kommentaarid