Kandes õhukesi riideid, tuleb kaitsta ka riietealust nahka. Puugitõrjeks tuleb pihustada vahendit üle kogu naha, riietele ja jalatsitele. Üldjuhul ei kahjusta tõrjevahendid villast, puuvillast ega nailonistmaterjale, kuid mõju teistele sünteetilistele materjalidele tuleb eelnevalt testida mittenähtaval kohal, et mitte riideeset rikkuda.

Higistades, niiskes või tuulises paigas viibides tuleb tõrjevahendit uuendada nahal tihedamini, kuna vahend lahustub higis ja lendub tuulega ning seetõttu väheneb ka tema toime. Ka peale pesemist ja ujumist tuleb vahend uuesti nahale kanda. Kasutades päikesekaitsekreeme, tuleb putukatõrjevahend kanda nahale viimasena. Putukatõrjevahendit ära kanna õrnale nahale, nagu huuled, silmade ümbrus, haavad, päikesest põlenud või muul moel (näiteks habemeajamisejärgselt) kahjustatud nahk.
Lastele kannab tõrjevahendi peale täiskasvanu. Kui putukatõrjevahendi toimet nahal enam vaja pole, siis pesta nahk jooksva veel all pesuvahendiga puhtaks.

Puugid

Apteegist saab abi

Triin Speek
BENU Apteegi kategooriaspetsialist

BENU apteek pakub puugitõrjevahendeid kolmelt usaldusväärselt brändilt – tuntud autan ja Diffusil ning uuena innovatiivne sari Free.

Autani sääse- ja puugitõrjeaerosool ja -sprei sisaldavad biotsiidse toimeainena 20% ikaridiini, mis annab laiaspektrilise kaitse verdimevate, hammustavate putukate eest. Puukide vastu kaitseb vahend kuni 4 tundi ja seda võib kasutada alates 2. eluaastast.

Diffusil aerosoolid toimivad puukide, sääskede ja parmude vastu. Tootel on inimesele meeldiv, kuid putukatele eemaletõukav lõhn. Diffusil laste aerosool kasutamiseks alates 3. eluaastast, toode sobib ka tundlikule nahale.

Free putukatõrjevahendid sisaldavad innovatiivset toimeainet IR3535®, mis on struktuurilt amino­hape, mida esineb inimkehas loomulikul moel. IR3535® on üks kolmest toimeainest, mida WHO soovitab kasutada kui turvalist ja efektiivset putukatõrjevahendit kõikide verd­imevate putukate vastu. Free putukatõrjevahendid on ilma lõhnata, kuni 8-tunnise toimega. Tooteid on turvaline kasutada beebidel, lastel, allergikutel, astmaatikutel, rasedatel ja imetavatel naistel, igas vanuses inimestel.

Lemmikloomale võiks apteegist küsida puugi- ja kirbutõrjerihma või täpilahust.

Puugi saad kätte puugieemaldajaga

Kui on juhtunud, et puuk on end naha külge haakinud, siis võiks käepärast olla vastav puugieemaldaja, mille otsas kaks haara. Puuk jääb haarade vahele ning suunaga ülespoole tõmmatakse rahulikult puugi pea välja. Veel on müügil puugieemaldaja, mille otsas on tamiilist silmus. See pannakse ümber puugi, keeratakse ning tõmmatakse puuk välja.

Puugi eemaldamisel tuleks kindlasti vältida puugi pigistamist.

Peale eemaldamist puhastada nahk ja puugieemaldaja desinfitseeriva vahendiga. Punetuse korral pöörduda arsti poole. Mõlemad nimetatud puugieemaldajad sobivad kasutamiseks ka lemmikloomadel.

Kui on kahtlus, et puuk võis olla nakatunud ja andnud borrelioosi ka edasi, siis võib teha koduse kiirtesti, mis tuvastab hiljutist infektsiooni (2–4 nädalat oletatavast puugihammustusest). Testis kasutatakse sõrmeotsa verd, tulemus selgub 10 minutiga. Testi täpsus on 91% ning see on müügil apteekides.

Artikkel ilmus BENU apteegi ajakirjas Ilu & Tervis, mis on saadaval apteekides.

Jaga
Kommentaarid