Lapse toa kujundamisel tuleb kõigepealt lähtuda lapse vanusest. Lapse tuba peaks olema avar, valgusküllane, hästi õhutatav ja hubane ning turvaline.

Häid lahendusi mööbli kasutamisel on palju. Võimalikult täpselt tuleb läbi mõelda mööblieseme vajadus, kastuamisaktiivsus ja funktsionaalsus. Soovitus on paberile vajalikud asjad kirja panna. Nii saab nimekirja, mis kindlasti toas olema peavad ning mida ja kuhu mahutada. Kui proovida ise joonistada nn unistuste kapp, riiul või magamisase, siis saab sellele sobiva lahenduse ka kergemini leida. Muidugi on ka nii, et poes pakutava mööbli võimalustega tutvudes avastame nüansse, millele varem ei osanud mõeldagi. Seega tasub enne lõplike otsuste tegemist mööbli ja materjalidega tutvuda ning müüjaga konsulteerida.

Väikelapse puhul kasutavad tihtilugu lapsevanemad oma fantaasiat ja unistusi toa kujundamsel. Kooliealise lapse toa kujundamisel võiks väike kodanik ise kaasa rääkida, nii avaldub paremini tema isikupära: hobid, lemmiktegevused, lemmikloomad jne.

Tähtis on vältida ülekoormatust. Ka värvid võivad tekitada koormatud mulje - see on nähtav infomüra. Mida vähem on meid ümbritsevat müra, seda rahulikum, keskendunum ja rõõmsam laps on. Lapse toas on soovitav kasutada heledaid ja pastelseid värvitoone. Värvikoostis võiks soovitavalt olla vesilahuseline või muu biolagunev, võimalikult allergiavabal algmaterjalil toodetud värv.

Samu põhimõtteid on kasutatud ka AJ tootevalikus olevate lastetoa, rühma- või klassiruumi sisustuse valmistamisel.

Ohutus nii materjalis kui ka funktsionaalsuses

Väikelapse toas peaks kasutama kappe, riiuleid, sahtleid, mis on lapsele ohutud. Näiteks tasub jälgida, kas mööblil on teravad või ümarad nurgad, võimalus jätta näppe sinna vahele kuhu pole vaja, pealekukkumise või tõmbamise oht jne. Või siis võimalus neid ohte abi- ja turvavahenditega vähendada.

AJ tootevalikus on lastetoa mööblil mainitud ohud viidud miinimumini: ümarad servad, laiade vahedega uksed, piduritega sahtlid. On olemas ka lai valik turvaelemente koduse interjööri turvalisemaks muutmiseks. Näiteks sõrmekaitse uksele, võrevärav trepi või välisukse ette, uksestopper, nurgakaitse, pistikukaitse jne.

Oluline on vähendada laste kokkupuudet kahjulike materjalidega juba varases lapseeas, seetõttu on AJ Tooted välja töötanud tooteid, mis on vabad mürgistest kemikaalidest, need on keskkonnasõbralikud kogu kasutusaja jooksul ning ka hilisemal ümbertöötlemisel.

Lapsesõbralikud tooted on märgistatud Põhjamaade ametliku keskkonnasõbralikkuse sümboliga — Luigemärk. Luigemärgiga toode on kindel valik, et kvaliteet ja loodsusõbralikkus on tagatud, samuti laste turvaline areng. Tervisele ohutuid ehitus- ja viimistlusmaterjale päris heas valikus saadaval. Ehituspoe müügikonsultandid oskavad anda viimistlusmaterjalide valikul head nõu.

Hea teada: linoleum — parim looduslik valik
Linoleum on valmistatud looduslikust ning taastuvast toorainest. See on ja jääb keskkonnasõbralikuks. Meie linoleumiga tooted on lihtsalt puhastatavad, need on vastupidavad, annavad hea helissummutusefekti. Linoleum on ka madalama süsinikdioksiidi sisaldusega kui konkureerivad materjalid. Seetõttu on linoleumiga tooted saanud Luigemärgi, mis on kindel tõend looduslikust kvaliteedist.

Koostisosad:
Linaseemneõli — põhiline tooraine mida saadakse linaseemnete pressimisel. Selle oksüdeerumisel tekib poorne mass- tsement.
Vaik — taimne sideaine, mis koos linaseemneõliga annab linoleumile tugevuse ja elastsuse.
Puidujahu — puidutööstuse jääkaine, mis koos teiste komponentidega seob pigmendid, tagamaks linoleumi värvikindluse ja pinna sileduse.
Lubjakivi — peeneks jahvatatud lubjakivi annab linoleumile vajaliku tiheduse.
Pigmendid — erksad värvid tänu looduslikele pigmentidele, mis ei sisalda raskemetalle, nagu plii ja kaadium.
Džuut — linoleumtsement valatakse loodusliku džuudi peale.

Lihtne hooldada

Toode lapse toas peab olema kasutajasõbralik, vastupidav ja kergesti hooldatav. Linoleumiga kaetud tooteid on kerge puhastada niiske lapi ja loodusliku puhastusvahendiga. Kangad, kott-toolide pealisosad võiks olla kas tolmuimejaga puhastatavad või masinpestavad. Seinapaneelidel peaks samuti olema tekstiiliosad eemaldatavad, masinpestavad või tolmuimejaga puhastatavad.

Võtke ühendust ning loome üheskoos parima kasvu- ja õpikeskkonna!

Jaga
Kommentaarid