VASTUS:

Herpesviirusi on mitu tüüpi, sagedamini esinev tekitab tuntud “külmaville” ehk ohatist huultel (1. tüüpi herpesviirus). Suguelundite herpest e. genitaalherpest põhjustab enamasti 2. tüüpi herpesviirus.

Kui 1. tüüpi herpesviirusega nakatutakse tavaliselt juba väikelapseeas otsese kontakti teel (näiteks ohatist põdevalt pereliikmelt), siis 2. tüüpi herpesviirus levib kondoomita seksuaalvahekorra teel (suu või suguelundite eritise kaudu). Lisaks võib huuleherpest põhjustav 1.tüübi viirus kanduda ka suguelunditele — näiteks oraalseksi ajal (kui  partneril on villid suus või huultel). Siit vastus ühele Teie küsimustest:  genitaalherpesesse nakatumine ilma seksuaalvahekorras olemata või huuleherpesega partneriga oraalset seksi omamata pole eriti tõenäoline.

Nakatumisel jääb viirus organismi püsima ning sellest täielikult vabaneda pole võimalik. Edasine sõltub sellest, kuidas keha immuunsüsteem viirusega toime tuleb. Paljudel nakatunutel — arvatavalt neljal viiendikul — ei teki kunagi villilist löövet või neil on väga leebed vaevused, millele nad isegi tähelepanu ei pööra. Samas võib nende limaskestadel olev viirus üle kanduda nende partneritele. Seega, kuigi herpesviirus levib kõige tõenäolisemalt siis, kui partneril on villiline lööve (siis on viiruse hulk limaskestadel kõige suurem), võib viirus üle kanduda ka siis, kui nakatunul lööve puudub. Siit ka vastus Teie  küsimusele, kas nakatunul peaks esinema sümptoomid — ei, nakatunud inimene ei pruugi ise oma nakatumisest üldse teadlik olla.

Kui genitaalherpes siiski avaldub villilise lööbena (kõige sagedamini kahe nädala jooksul pärast nakatumist), siis võib see hakata teatud aja möödudes korduma. Villidele võib eelneda sügelus ja ärritus suguelunditel, peavalu, palavik. Suguelundite piirkonda tekivad punetavad, valulikud villid, mis mõne päeva pärast lõhkevad ja haavanduvad. Villide piirkond võib olla turses ja väga valulik. Genitaalherpest diagnoosib arst kirjeldatud iseloomulike tunnuste järgi, kuid diagnoosi saab ka laboratoorselt kinnitada, kui võtta emakakaelalt või meestelt kusetorust tampooniga materjali DNA analüüsiks või määrata verest viirusevastaseid antikehi. Herpest  tingitud villiline lööve paraneb iseenesest mõne nädalaga, kuid lööbest tingitud kaebusi saab leevendada viirusevastaste ravimitega, eelistada tuleb suukaudset ravi (kirjutab arst). Ägedas villide staadiumis on abi ka apteegi käsimüügis olevatest valuvaigistitest.

Kui genitaalherpesega nakatutakse raseduse viimases kolmandikus ja sünnituse ajal on emal villiline lööve suguelunditel, siis võib sünnituse ajal nakatuda ka vastsündinud laps.  Sellisel juhul on vastsündinu ohustatud ajupõletikust, mistõttu selle vältimiseks otsustatakse enamasti  keisrilõike kasuks. Raseduse algjärgus või enne rasedust herpesviirusega nakatumine enamasti vastsündinule mingit ohtu ei põhjusta.

Kirjutate, et Teie mehel tekkis esmakordselt  herpese villiline lööve ja ta sai ravi —  seega kuulub ta ühe viiendiku genitaalherpesega nakatunute hulka, kellel viirus villidena ilmneb. Kirjutate, et käisite üheskoos arsti juures, kuid oleks hea teada, kas genitaalherpes ka analüüsidega Teil mõlemal kinnitati? Kui Teil herpest analüüsiga ei leitud, siis on teil nakatumise aspektist mitu võimalust. Võib olla tõenäoline, et võite olla nakatunud juhul, kui olete mehega kondoomita seksuaalvahekorras olnud pärast tema haiguse ilmnemist (kuid teil ei pruugi ilmneda villilist löövet).  On ka võimalik, et herpesviirusega nakatunud inimese partner ei nakatugi sellesse viirusesse — see on ka Teie puhul võimalik. Võimalik on ka see, et olete nakatunud genitaalherpesesse juba varem, kuid Teil ei ole villilist löövet ilmnenud. Kuigi villiline lööve avaldub sagedamini kahe nädala jooksul pärast nakatumist, pole alati siiski võimalik kindlalt öelda, kes oli algselt viiruse edasikandja ja kes nakatuja, sest genitaalherpes  on küllaltki levinud — umbes viiendik täiskasvanud inimestest on nakatunud sellesse viirusesse — kuid nagu varem öeldud, sugugi mitte kõigil nakatunutel ei teki villilist löövet.

Kuna genitaalherpes oma keerulise nakatumismustri tõttu põhjustab sageli palju küsimusi, kahtlusi ja selgusetust, siis julgustan teid uuesti oma täiendavate küsimustega arsti poole pöörduma.

Lugupidamisega

Kai Part

naistearst

Eesti Seksuaaltervise Liit

Tartu Ülikooli naistekliinik

Tartu Seksuaaltervise Kliinik