Õige serveerimistemperatuur
Veinide jahutamiseks on traditsiooniliselt kasutusel jahutusnõud ehk kuulerid. Nende abil saavutab vein kiiresti sobiva temperatuuri ja säilitab selle kuni serveerimise lõpuni. Jahutusnõu täidetakse kolmveerandi ulatuses seguga, mis koosneb võrdsest osast jääst ja veest. Vesi on väga oluline, sest just selle abil toimub jää ja pudeli soojusvahetus. Ainult jää korral on kuubikute vahel palju õhku, mis soojust isoleerib. Seetõttu jahtub veinipudel üksnes jääga täidetud kuuleris palju aeglasemalt, kuniks osa jääd on sulanud veeks.

Veini stiilNäitedServeerimistemperatuur
Täidlased ja keskmiselt täidlased tammised valgedValge burgunder, Fumé Blancveidi jahutatuna 12 °C
Kerged ja keskmise kehandiga valgedMuscadet, Pinot Grigio, Uus-Meremaa Sauvignon Blanc, Fino Sherryjahutatuna 10 °C
Magusad veinid Sauternes, muskaatveinidtugevalt jahutatuna 6–8 °C
Vahuveinidšampanja, cava, Astitugevalt jahutatuna 6–8 °C
Kerged punasedBeaujolais, Bardolino, Valpolicellaveidi jahutatuna 12 °C
Tugevamad punasedBordeaux, Burgundia, Rioja, Austraalia Shiraz, Barolo jnetoatemperatuuril 17–18 °C

Pokaalid
Olemas on lai valik eri kuju ja suurusega pokaale. Neid kujundades on pandud rõhku ühe või teise veini iseloomujoone esiletõstmisele. Seetõttu võib valest pokaalist joomine näidata veini valest küljest, samas kui sobiliku klaasi kasutamisel on elamus täiuslik.

Punaveinide jaoks sobivad paremini suured pokaalid, mis tagavad piisava õhukontakti. See lubab veinis leiduvatel aromaatsetel komponentidel avaneda ja avalduda.

Valgete ja roosade veinide pokaalid võiksid olla keskmise suurusega, sest nii on tagatud värskete, marjaste, aromaatsete komponentide koondumine ja avaldumine.

Vahuveinide pokaalid on eelistatult kitsad ja kõrged, sest nii saab paremini nautida vabaneva süsihappegaasi mulle. Harvadel juhtudel (aromaatsete ja magusate poolvahuveinide puhul) sobib kasutada ka madala ja laia suuga vahuveinipokaale.

Kangestatud veinide pokaalid peaksid olema väikesed, sest nii väldib üldiselt marjaste aroomide hulgast alkoholi liigset esiletõusu. Samas peaks pokaal olema piisavalt suur, et veini oleks võimalik keerutada ja avanevaid aroome nuusutada.

Pokaali puhtus on äärmiselt tähtis, sest veiniaroome rikub mis tahes kõrvaline klaasile kinnitunud lõhn. Eriti puudutab see nõudepesumasinast tulnud väliselt puhtaid pokaale, mille pinnal võib olla pesuainete või soola jääke. Nendest vabanemiseks on alati soovitatav klaasi poleerida linase rätikuga, mis ei jäta peale kangakiude.

Veinipudeli avamine

1. Esmalt eemalda korki katva kapsli ülaosa. Selleks kasuta kapslilõikurit või avaja küljes olevat nuga, millega lõika kapsel läbi pudelisuu randi alaküljelt.
2. Puhasta pudelikael ja suue puhta rätikuga.
3. Korgitseri kasutades tõmba kork ühtlaselt ja vaikselt pudelisuust välja.
4. Puhasta kaela ja suuet veel kord.
5. Vala hindamiseks sobilik kogus veini pokaali ja kontrolli ise või lase kontrollida veini korrektsust.

Vahuveinipudeli avamine
Pea meeles, et pudelis on kõrge rõhk. Õige serveerimistemperatuur aitab seda vähendada. Ent ka jahedat pudelit ei tohi enne avamist raputada, sest korgi eemaldumine võib sellisel juhul toimuda ootamatult jõuliselt ning tekib oht kõrvalisi isikuid või esemeid lendava korgi või isegi pudeliga tabada.

1. Eemalda hõbepaber ja ava traatkorv.
2. Hoia traatkorvi avamise järel korki alati käega kinni.
3. Kalluta pudelit umbes 30 kraadi võrra, hoides ühe käega kinni korgist, teisega pudeli põhjast.
4. Keera pudelit, mitte korki.
5. Hoia korki aeglases püsivas liikumises kuni selle eemaldumiseni.
6. Korgi eemaldamisega ei tohiks kaasneda pauku. Heli peaks olema tuhm plops ja kork ei tohi tõusta lendu.

Dekanteerimine
Veinipudelis võib küpsemise käigus moodustuda sade. See on loomuliku küpsemisprotsessi osa paljudel headel punaveinidel. Sademe eemaldamiseks on hädavajalik dekanteerimine. Ka noored veinid, milles sade puudub, saavad dekanteerimisest kasu, sest toiminguga kaasneb veini õhutamine (aereerimine). Lihtne pudeli avamine ja isegi pikk avatuna hoidmine veini reaalselt ei õhuta, sest kontaktpind on minimaalne.

1. Võta küliliasendis pudel riiulist ja pane dekanteerimiskorvi, kui selline leidub. Korvi puudumisel käsitse pudelit ettevaatlikult, et sade ei hakkaks liikuma.
2. Eemalda kapsli ülaosa ja puhasta pudeli kaelaosa tervikuna tolmust. Seejärel eemalda kork selleks sobiliku korgitseriga.
3. Süüta küünal.
4. Loputa dekanter väikese veinikogusega.
5. Vala loputuseks kasutatud vein hindamispokaali ja veendu, et jook on ilma vigadeta.
6. Vala vein ettevaatlikult pudelist dekantrisse, jälgides vedeliku voolu pudelikaelas vastu küünlaleeki.
7. Sademe ulatumisel pudelikaela lõpeta dekanteerimine.
8. Vala vein dekantrist joogipokaali.