VASTUS:

Selleks, et naine rasestuks, on laias laastus vajalik üheltpoolt ovulatsiooni (munaraku munasarjast vabanemise) toimumine, piisavalt tervete ja liikuvate spermatosoidide olemasolu ja seksuaalvahekorra õige ajastus. Peale viljastumise on rasestumise puhul oluline ka veel viljastunud munaraku vaba liikumine mööda munajuha emakasse ja piisavalt hea pesastumine emaka limaskestas.

Kõige parem aeg rasestumiseks on ovulatsiooni ajal, mis toimub keskmiselt 14 (12-16)päeva enne oodatavat menstruatsiooni, sellel ajal tõuseb tavaliselt ka kehatemperatuur ja esineb suurenenud voolust. Munaraku eluiga on 24 tundi (ka kuni 48 tundi) ja spermatosoidide eluiga võib kesta kuni 72-(94) tundi. Seda teades oleks võimalik rasestuda, kui elada suguelu 3-4 päeva enne ja pärast ovulatsiooni. Samas ei pea vahekordi nii täpselt ajastama, vaid on soovitav olla regulaarselt vahekorras. Tavapäraselt peaks naine regulaarse suguelu korral rasedaks jääma 1 aasta jooksul.

Kui Sa planeerid rasedust, siis soovitan Sul pöörduda ka naistearsti vastuvõtule günekoloogilisse kontrolli. Ennem raseduse planeerimist on soovitav teha igaks  kontroll erinevate põletiketekitajate veendumaks, et kõik on korras. Naistearstiga saad konsulteerida ka rasestumise osas täpsemalt. 

 Kõige paremat soovides,

 Aivi Sepp

LTKH noorte nõustamiskeskuse ämmaemand

Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja