VASTUS:

Erinevad bakterid suus mõjutavad meie hammaste ja igemete tervist. Kuna suur hulk baktereid valib elutsemiseks keele, on tõepoolest oluline hoolitseda ka keele puhtuse eest. Mikroobid paiknevad üle keele, iseäranis meeldib neile koguneda keele tagumisele osale. Nad toodavad ebameeldiva lõhnaga gaase ning tekitavad halba hingeõhku. Katt, mida mõnikord keelel märgata võib, koosnebki nendest bakteritest ja mikroobidest.

Keelt on soovitatav puhastada iga päev ning kõige parem on selleks kasutada spetsiaalset keelekaabitsat. Hambahari lihtsalt ei võimalda baktereid keelelt korralikult eemaldada. Hambahari on ikkagi mõeldud hammaste harjamiseks ja keelekaabits keele puhastamiseks — ning sama erinevad, kui on hammas ja keel, on erinevad ka hambahari ja kaabits ja ka nende toimed on erinevad. Igal hügieenivahendil on oma kindel funktsioon, mida ta kõige paremini täidab, ning mitteotstarbelisel kasutamisel ei saa oodata samaväärset tulemust.

Keelekaabitsaga puhastamist alustatakse keele tagumisest osast. Tõmmake kaabitsaga sujuvate liigutustega üle keele, suunaga tagant ette. Pöörake tähelepanu, et te ei rakendaks kaabitsale liiga suurt survet, kuna siis on oht kahjustada keelenäsasid. Kõige parem on keelekaabitsat kasutada kohe pärast hammaste harjamist, kui suus võib veel olla pastajääke. Keel on puhas, kui kaabits jääb tõmmates puhas. Nii nagu hambaharja, tuleks ka keelekaabitsat vahetada iga 3 kuu tagant.

Keelekaabitsad on saadaval kõikjal üle Eesti hästivarustatud apteekides, hambakliinikutes ja supermarketite terviseosakondades. Keelekaabitsa hind jääb vahemikku 3-5 eurot.

Hambahoolduse ABC-s on keelekaabitsa kasutamisest tehtud ka tempokas video, mis on kättesaadav näiteks aadressil www.kliinik32.ee/abc.

Eveli Hark, hügienist
Kliinik 32