VASTUS:

Saan Sinu kirjast aru, et Sul esineb tihti tupe seenpõletikku ja sa sooviksid teada, kuidas seda saaks efektiivselt ravida.

Tupe seenpõletik on seotud inimese enda organismiga ja tekib tavaliselt, kui organismi vastupanu võime nõrgeneb, näiteks stressi, haigestumise või ravimite kasutamise tõttu. Normaalolukorras elab seen tasakaalus koos muu mikroflooraga inimese soolestiku ja urotrakti limaskestadel ja ei põhjusta kaebusi. Kuid kuna seenpõletik on seotud oma organismiga, siis lõplikult seda välja ravida ei olegi võimalik ja kõik olemasolevad ravimid on mõeldud seenpõletiku sümptomite raviks.

Tavapäraselt võib tupe seenpõletiku korral kasutada apteegis käsimüügis erinevaid ravimeid. Ka ei pea alati partnerit ravima. Kuid kui tupe seenpõletikku esineb tihti (vähemalt kord kuus), siis apteegis käsimüügis olevatest ravimitest ei piisa. Sellisel juhul peaks ravima kindlasti ka partnerit.  Tupe seenpõletikku võib ravida naistel paiksete ravimitega, milleks on tupeküünlad ja kreemid. Meestel ravitakse seenpõletikku paikselt kasutatavate kreemidega. Väga ägedat ja tihti esinevat tupe seenpõletikku võib ravida ka suukaudseid kapsleid kasutades, mida võib ka kuurina võtta. Suukaudseid kapsleid võivad kasutada ka mehed.  Kreem on müügil apteegis käsimüügis, samuti mõningad tupeküünlad. Nende kohta saad infot apteegist. Kuid tugevama toimega ravimid on müügil vaid retsepti alusel.

Tupe seenpõletiku ennetamisel on väga suur tähtsus ka toitumisel. Eelkõige soodustavad seene vohamist valget suhkrut ja valget jahu sisaldav toit, kõik rafineeritud ehk liigselt töödeldud toitained, lisaained (säilitusained, värvained) jne

Kui Sa käsimüügil olevatest ravimitest abi saanud ei ole, siis soovitaksin pöörduda günekoloogi vastuvõtule, kes aitab Sul leida tupe seenpõletiku ravimiseks sobiva lahenduse. Günekoloog annab ka nõu partneri ravi suhtes.

Heade soovidega,

Aivi Sepp

LTKH noorte nõustamiskeskuse ämmaemand

Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja