Tere!

Tupeseen on tänapäeval väga sage probleem. Pärmiseen esineb kõikidel inimestel normaalses soole mikroflooras. Pärmiseene vohamist soodustavad väga paljud erinevad faktorid. Väga suur tähtsus on toitumisel. Eelkõige soodustavad seene vohamist valget suhkrut ja valget jahu sisaldav toit, kõik rafineeritud ehk liigselt töödeldud toitained, lisaained (säilitusained, värvained) jne.

Seenpõletike kordumist soodustavad ka ravimid, eelkõige antibiootikumid, samuti hormonaalsed rasestumisvastased vahendid. Ka stressil on suur osa pärmiseene kordumisel.

Soovitan eelkõige alustada toitumise muutmisega. Loobuge magusast, saiakestest ja kookidest. Iga päev peaks sööma ohtralt toorest toitu: salateid, juur- ja puuvilju ning täisteratooteid. Pärmiseent aitab kontrolli alla saada igapäevane küüslaugu tarbimine (toiduga või näiteks kapslitena). Efekti annab ka kuur Citroseptiga. Kuna tuperavi on andnud vaid lühiajalist efekti, soovitan suukaudset seenevastast ravi Fluconazoliga: üks kord kuus üks kapsel Fluconazoli kuue kuu jooksul.

dr Katrin Seemen
Qvalitas