VASTUS:

Soodapesu käigus eemaldatakse katt, pigmentatsioon ja võimalik igemepealne hambakivi. Seda protseduuri on tervemate ja puhtamate hammaste nimel soovitatav teha 1-2 korda aastas, lisaks võivad hambad soodapesu tulemusel märksa säravamad välja näha, ent valgendavat efekti soodapesul pole. Ka kodused hambapastad ei suuda enamasti hammaste värvuse muutmiseks suurt midagi ära teha.

Kui soovite parandada hammaste tooni, soovitan proovida valgendamist. Selleks on kaks võimalust. Üks võimalus on professionaalne nn in-office valgendus, mille teostab hügienist või arst hambakliinikus. Protseduur võtab umbes tund aega ja mõju on kohene. Teine võimalus on proovida kodust valgendust. Selleks saate hügienisti või hambaarsti juures lasta valmistada endale sobivad valgenduskaped, mida tuleks kasutada koos valgendusgeeliga, või muretseda endale poodidest sobivad valgendusvahendid.

Kui otsustate nn in-office valgenduse kasuks, siis panen veel südamele, et seda peaks kindlasti tegema vastava valdkonna spetsialist — hambaarst või suuhügienist. Valgendusprotseduuride tegemine kosmeetikute ja teiste ilutöötajate juures, kellel puudub vastav haridus ja teadmised, on väga riskantne ning võib hammastele põhjustada tõsisemaid probleeme.

Mis puudutab tihvtiga hammast, soovitan seda hambaarstile näidata. Tõenäoliselt tuleb kroon ära vahetada ja valida esteetilisem materjal. Kui hammas on krooni all korralik, siis ei ole implantaadiks vajadust.

Dr Martin Martma
Kliinik 32